Wykonanie

Brownie z
malinami i zmielonymi
migdałami, które zastępują większość
mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Przygotujcie te teraz, w sezonie na
maliny, choć ciasto uda się także zimą z
owocami mrożonymi. Kiedy czujecie, że ogarnia Was głód na
czekoladę, nie ma lepszego ciasta ;-). A dla odmiany możecie upiec sernikobrownie z
malinami .Uprzedzając Wasze zapytania - tak, można upiec brownie tylko z dodatkiem
migdałów, ale jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej polecam ten niewielki dodatek
mąki, który naprawdę robi różnicę!Składniki:240 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
masła3 duże
jajka170 g drobnego
cukru do wypieków80 g zmielonych
migdałów30 g
mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 g
malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Przestudzić.W naczyniu lekko roztrzepać
jajka z
cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone
migdały, przesianą
mąkę pszenną, ekstrakt z
wanilii. Wymieszać do połączenia.Formę i wymiarach 28 x 18 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać
maliny, lekko zanurzając je w
masie.Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (
czekolada zastyga).Smacznego :-).

