ßßß
Brownie z malinami i zmielonymi migdałami, które zastępują większość mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Przygotujcie te teraz, w sezonie na maliny, choć ciasto uda się także zimą z owocami mrożonymi. Kiedy czujecie, że ogarnia Was głód na czekoladę, nie ma lepszego ciasta ;-). A dla odmiany możecie upiec sernikobrownie z malinami .Uprzedzając Wasze zapytania - tak, można upiec brownie tylko z dodatkiem migdałów, ale jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej polecam ten niewielki dodatek mąki, który naprawdę robi różnicę!Składniki:240 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g masła3 duże jajka170 g drobnego cukru do wypieków80 g zmielonych migdałów30 g mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z wanilii250 g malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.Formę i wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (czekolada zastyga).Smacznego :-).
