Wykonanie
Doskonały sos kanapkowy z
cukinii , można by powiedzieć
ketchup z
cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania , to efekt przerósł oczekiwania , sos mimo znacznej ilości
octu w przepisie , nie ma
octowego smaku , którego ja osobiście nie znoszę . Wychodzi pyszny-taki akurat ,wręcz obłędny , a moi chłopcy stwierdzili ,że to
ketchup doskonały . Zwał jak zwał , dla jednych sos , dla innych
ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar
cukinii .
Składniki :2 średniej wielkości
cukinie ( takie bardziej duże niż małe )4
cebule – też średnie4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym 😉 )2 czubate łyżki
soli1 szklanka
octu0,5 kg
cukru1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
chilli ( można zmniejszyć ilość )2 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej
Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z
cukinią i dwiema łyżkami
soli . Zostawić na noc , żeby puściła dużo soku i zmiękła . Drugiego dnia ,zlać sok , który się zebrał i przełożyć do garnka ( takiego , który nie przypala ) , nie odciskać zbyt mocno , bo sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę .
Następnie dodajemy koncentrat ,
cukier ,
chilli ,
paprykę ,
pieprz i
ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się nie przypalił . Rozlewamy do słoiczków – mi wyszło 11 sztuk , małych po koncentracie . Układamy dnem do góry . Po wystudzeniu pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Gotowe . Naprawdę zachęcam , sosik jest doskonały – smacznego 😉