ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup

Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup

nazwa

Wykonanie

Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania , to efekt przerósł oczekiwania , sos mimo znacznej ilości octu w przepisie , nie ma octowego smaku , którego ja osobiście nie znoszę . Wychodzi pyszny-taki akurat ,wręcz obłędny , a moi chłopcy stwierdzili ,że to ketchup doskonały . Zwał jak zwał , dla jednych sos , dla innych ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar cukinii .
Składniki :
2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe )
4 cebule – też średnie
4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym 😉 )
2 czubate łyżki soli
1 szklanka octu
0,5 kg cukru
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość )
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z cukinią i dwiema łyżkami soli . Zostawić na noc , żeby puściła dużo soku i zmiękła . Drugiego dnia ,zlać sok , który się zebrał i przełożyć do garnka ( takiego , który nie przypala ) , nie odciskać zbyt mocno , bo sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę .
Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się nie przypalił . Rozlewamy do słoiczków – mi wyszło 11 sztuk , małych po koncentracie . Układamy dnem do góry . Po wystudzeniu pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Gotowe . Naprawdę zachęcam , sosik jest doskonały – smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pikantny-sos-kanapkowy-z-cukinii