ßßß Cookit - przepis na pieczarki faszerowane indykiem, serem feta i miętą

pieczarki faszerowane indykiem, serem feta i miętą

nazwa

Wykonanie

(2-3 porcje)
MIĘSO MIELONE Z INDYKA (250g)
DUŻE PIECZARKI (ok 15 szt)
SER FETA (100g)
CZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę)
POR (ok 15cm kawałek) / 1 CEBULKA
ŚWIEŻA MIĘTA (pół pęczka posiekanej)
ŚWIEŻA PIETRUSZKA (opcjonalnie) (1-2 łyżki posiekanej)
KONCENTRAT POMIDOROWY (2-3 łyżki)
MIĘTA SUSZONA (1-2 łyżeczki)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
SÓL PIEPRZ
Pieczarki myjemy, odcinamy ogonki i układamy na blaszce do pieczenia. Ogonki i por siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekane warzywa, sos sojowy i smażymy 3-4 minuty. Gdy zmiękną i lekko odparują, dodajemy czosnek, 1/4 pęczka świeżej i suszoną miętę. Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy mięso, 3/4 pokruszonego sera, łyżkę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na dno każdej pieczarki kładziemy ok 1/2 łyżeczki koncentratu i dopełniamy farszem. Zapiekamy w 200* ok 35 minut. Upieczone skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy resztą sera, miętą i pietruszką. Gotowe!
Źródło:http://thefoodtime.com/pieczarki-zapiekane-z-indykiem-serem-feta-i-mieta