Wykonanie


(2-3 porcje)
MIĘSO MIELONE Z
INDYKA (250g)DUŻE
PIECZARKI (ok 15 szt)
SER FETA (100g)
CZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę)
POR (ok 15cm kawałek) / 1
CEBULKAŚWIEŻA
MIĘTA (pół pęczka posiekanej)ŚWIEŻA
PIETRUSZKA (opcjonalnie) (1-2 łyżki posiekanej)
KONCENTRAT POMIDOROWY (2-3 łyżki)
MIĘTA SUSZONA (1-2 łyżeczki)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
SÓL PIEPRZPieczarki myjemy, odcinamy ogonki i układamy na blaszce do pieczenia. Ogonki i
por siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy posiekane warzywa,
sos sojowy i smażymy 3-4 minuty. Gdy zmiękną i lekko odparują, dodajemy
czosnek, 1/4 pęczka świeżej i suszoną
miętę. Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy
mięso, 3/4 pokruszonego
sera, łyżkę
oliwy, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Na dno każdej
pieczarki kładziemy ok 1/2 łyżeczki koncentratu i dopełniamy farszem. Zapiekamy w 200* ok 35 minut. Upieczone skrapiamy
oliwą z oliwek, posypujemy resztą
sera,
miętą i
pietruszką. Gotowe!