Wykonanie

(2 porcje)1 PODWÓJNA
PIERŚ Z KURCZAKA1
BRZOSKWINIAPĘCZEK ŚWIEŻEJ
BAZYLIISUSZONA
BAZYLIA (łyżeczka)
MIĘKKI SER PLEŚNIOWY (kilka plasterków)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZWYKAŁACZKISOS:1 BARDZO DOJRZAŁA
BRZOSKWINIACUKIER TRZCINOWY (łyżeczka)
MUSZTARDA SAREPSKA (1 łyżeczka)MASŁO (1 , 5 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (łyżka)Umytego i osuszonego
kurczaka rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńszy filet. Nacieramy
oliwą, posypujemy
solą,
pieprzem, suszoną
bazylią i posiekanymi listkami świeżej. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry
brzoskwinię i plasterki
sera, zwijamy jak najciaśniej w rulon i spinamy wykałaczkami. Smażymy:1/ na patelni, na rozgrzanej
oliwie z oliwek (lub bez, jeśli mamy nieprzywierającą patelnię) 7-8 minut z każdej strony – na średnim ogniu pod przykryciem2/ na patelni po 2-3 minuty z każdej strony – na dużym ogniu (by
mięso zrumieniło się z zewnątrz) po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy
oliwą i dopiekamy ok 15 minut w temp 200*SOS:Do rondla wrzucamy obraną, pokrojoną z drobną kosteczkę
brzoskwinię, dodajemy
cukier,
masło i gotujemy kilka minut by
owoce zmiękły, lekko się podsmażyły i powstał gęsty sos. Przestudzamy, dodajemy
musztardę,
ocet balsamiczny, mieszamy. Ciepłym sosem polewamy upieczonego i pokrojonego w grube plastry
kurczaka. Gotowe!