ßßß Cookit - przepis na roladki z kurczaka z brzoskwiniami, serem pleśniowym i bazylią

roladki z kurczaka z brzoskwiniami, serem pleśniowym i bazylią

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
1 BRZOSKWINIA
PĘCZEK ŚWIEŻEJ BAZYLII
SUSZONA BAZYLIA (łyżeczka)
MIĘKKI SER PLEŚNIOWY (kilka plasterków)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
WYKAŁACZKI
SOS:
1 BARDZO DOJRZAŁA BRZOSKWINIA
CUKIER TRZCINOWY (łyżeczka)
MUSZTARDA SAREPSKA (1 łyżeczka)
MASŁO (1 , 5 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (łyżka)
Umytego i osuszonego kurczaka rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńszy filet. Nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, suszoną bazylią i posiekanymi listkami świeżej. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry brzoskwinię i plasterki sera, zwijamy jak najciaśniej w rulon i spinamy wykałaczkami. Smażymy:
1/ na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek (lub bez, jeśli mamy nieprzywierającą patelnię) 7-8 minut z każdej strony – na średnim ogniu pod przykryciem
2/ na patelni po 2-3 minuty z każdej strony – na dużym ogniu (by mięso zrumieniło się z zewnątrz) po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą i dopiekamy ok 15 minut w temp 200*
SOS:
Do rondla wrzucamy obraną, pokrojoną z drobną kosteczkę brzoskwinię, dodajemy cukier, masło i gotujemy kilka minut by owoce zmiękły, lekko się podsmażyły i powstał gęsty sos. Przestudzamy, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny, mieszamy. Ciepłym sosem polewamy upieczonego i pokrojonego w grube plastry kurczaka. Gotowe!
Źródło:http://thefoodtime.com/kurczak-zapiekany-z-brzoskwiniami-serem-plesniowym-i-bazylia-z-sosem-brzoskwiniowo-musztardowym