Wykonanie
Granita to sycylijski mrożony deser na bazie
kawy lub
soków owocowych. Wersja cytrynowa jest orzeźwiająca, ale nie kwaśna. Idealne na upalne dni. Przepis pochodzi z książki z
serii Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska.Granita cytrynowaskórka otarta z 3
cytryn200 ml
soku cytrynowego100 g
cukru białego500 ml zimnej
wodySkórkę otartą z
cytryny,
sok cytrynowy i
cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok 6-10 minut, aż będzie
mieć konsystencje
syropu. Pozostawić do wystygnięcia.Wystudzoną masę przelać przez sitko, żeby pozbyć się skórki. Wymieszać z zimną
wodą. Przelać do naczynia w którym będziemy zamrażać.Zamrażać przez około 4-5 godzin. Co około godzinę najlepiej przemieszać granitę łyżką, żeby
lody się równomiernie zamroziły. Przed podaniem wykładamy na chwilę z zamrażalnika, a następnie wyskrobujemy łyżką odpowiednią porcję.
Kategoria:ciasta i deseryAutor(ka): chantel111 Czas publikacji: piątek, 05 sierpnia 2016 10:17OpcjePoleć znajomemu wpis „Granita cytrynowa”Polecane wpisyPyszna
tarta z
morelami Ani Starmach"
Tarta, która cudownie pachnie
morelami i słońcem". Pyszna, owocowa, cudownie pachnie i cudownie smakuje.
Miód świetnie podkreśla
słodycz owoców. Jeśli jeszczePyszne ciasto
jogurtowe z
truskawkamiNie
jadłam lepszego ciasta
jogurtowego jak to. Wilgotne, miękkie, nawet na następny dzień.
Owoce oczywiście możecie zmienić na inne, ale w sezonie aż się prosi
lody lody dla ochłody...
melonowe w dwóch odsłonachLato jest piękne. To ciepło i słońce sprawia, że chce się żyć. Nie to co zimą, gdy nawet nie chce się wynurzyć nosa
spod kołdry. A że nieźle przygrzewa, to propOrzeźwiające
lody cytrynowe , bez maszynki , bez mieszania ! :)Witajcie ! Dziś mam dla Was kolejne wydanie przepysznych domowych
lodów :)
Lody cytrynowe to mocno orzeźwiający i bardzo aromatyczny smak . Są doskonałe na letnLemon
curdUwielbiam desery z mniej czy bardziej wyraźną nutą
cytryny. Lemon
curd swoją "cytrynowością" przebija jednak wszystko. To delikatny krem, którym możemy posmarowTrackback