ßßß Cookit - przepis na Syrop ze stokrotek

Syrop ze stokrotek

nazwa

Wykonanie

Pomysł na syrop znalazłam u Majany . Akurat stokrotek nie brakowało, więc pomyślałam dlaczego nie? Zapach kwiatuszków połączony z cytryną – nie do opisania. Kolor syropu zależy od koloru zebranych stokrotek. Idealny do wszelakich pankekjów i placuszków. Czytałam nawet o jego właściwościach leczniczych. Robiliście już taki syrop?
SKŁADNIKI:
stokrotki 250 g
cytryna 1 szt
cukier biały 300 g
woda gorąco 800 ml
PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimną wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://potravel.pl/2013/07/15/syrop-ze-stokrotek