Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc grzech byłoby nie wykorzystać go do ostatniej
truskawki :-) poza masą koktajli,
nalewek, ciast itp. zrobiłam też
dżem. Żaden niskosłodzony, żaden FIT, tylko tradycyjny, 100% naturalny dżemik z gotowaną
cytryną (a to już mój wymysł - chyba dobry:) ). Ja uwielbiam w takich smarowidłach, gdy
owoce są w całości, ale dla wielbicieli gładkich
dżemów od razu piszę, że śmiało można je zmiksować. Pamiętajcie, to już przedostatni dzwonek na domowe zaprawy z
truskawek! :-)Składniki:2 kg
truskawek1,2 kg
białego cukru1.
Cytrynę dokładnie szorujemy, zalewamy
wodą i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut. Studzimy.2.
Truskawki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem, a następnie odstawiamy na ok 1 godzinę, aby puściły sok.3.
Cytrynę w całości mielimy w blenderze i dodajemy do
truskawek, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu. Całość gotujemy tak długo, aż
dżem zgęstnieje. Moja metoda jest bardzo prosta -
dżem jest gotowy, gdy z wierzchu zniknie cała piana. U mnie etap gotowania trwał ok 1,5 godziny, ale można go oczywiście wydłużyć.4. Do wyparzonych i suchych słoików wlewamy gorący
dżem i dokładnie zakręcamy. Na ok 10 minut słoiki stawiamy na zakrętkach.SMACZNEGO :-)