Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kalafior z
czosnkiem i
curryZachęcam do przygotowania domowego
chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego
chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a
potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy jest z was zdolny by zrobić chlebek.Składniki na małą kek-sówkę aluminiową:1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)2 szklanki
mąki pszennej Szymanowskiej tortowej (260 g)1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej
wody1 opakowanie
drożdży suszonych (7 g)1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju rzepakowego Olej Polski
Krok 1Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy
mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą
wodę i
olej.Krok 2Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub ręcznie jak wolicie,powstanie elastyczne ciasto które po wyrobieniu przekładamy do kek-
sówki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny(
drożdże suche dłużej wyrastają) przykryte ściereczką.Krok 3Kiedy chlebuś wyrośnie spryskujemy go
wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( oczywiście nie zapomnijcie o naczyniu z
wodą na dno piekarnika) i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę chlebek apotem kroimy. Widać , że jest delikatny i mięciutki idealny na tosty.
poniedziałek, 01 sierpnia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyRwane bułeczki z
poziomkamiAch zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z
poziomkami zrobiłam.Nawet grama
cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki:
mąką 500 g typ 500 żJagodziankiSezon
jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z
cukrem pudrem. Jagodzianki: 4 szklanki
mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5&nbs
Chleb Pszenno orkiszowy ze
słonecznikiemDziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g
mąki orkiszowej jasnej 150 gO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter