Wykonanie

Uznałam, ze najlepszym sposobem na wypróbowanie nowej formy ceramicznej będą
owoce zapieczone w kruszonce. Można zrobić w niej każde
owoce sezonowe, tutaj są
porzeczki z dodatkiem
agrestu. Do kruszonki najlepsza jest
mąka krupczatka, ale można użyć też zwykłej, pomieszać, zastąpić część
kaszką manną. Warto dodać też mielone lub pokruszone
orzechy,
migdały albo
sezam ( prażony lepszy, ale świeży też dobry),
wiórki kokosowe- możliwości jest wiele.Poza sezonem na świeże
owoce robię też czasem crumble
jabłkowe bakaliami –
suszoną żurawiną,
rodzynkami. To bardzo wdzięczny temat na deser, a robi się szybko . I uwaga – doskonale pasują do gorącej jego wersji
lodyszklanka czerwonych i czarnych
porzeczekpół szklanki
agrestu3 łyżki
masła5 łyżek
cukru3 łyżki
mąki krupczatki2 łyżki
sezamuOwoce umyłam i obrałam z szypułek. Z
masła,
mąki ,
cukru i
sezamu zagniotłam kruszonkę. Wysypałam nią dno formy ceramicznej, na to rozrzuciłam
owoce i przysypałam resztę kruszonki. Zapiekłam w 190 C około 20 minut.Pyszny letni deser, najlepiej smakuje od razu na gorąco ( polecam z kulką
lodów, na przykład takich ), ale i wystudzony też jest pyszny. Kombinacji
owocowych i
bakaliowych jest mnóstwo, można się kreatywnie wyżyć kulinarnie.Smacznego !