ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówziarno sezamu 80 gramówmasło 1 sztukcukier 150 gramówjajko 2 sztukśmietana gęsta 3,5 łyżek stołowychcukier brązowy 150 gramówagrest 750 gramówWykonanie:Ziarno sezamu uprażyć na patelni bez tłuszczu, na złotobrązowy kolor.Z mąki, jajka, białego cukru, masła, śmietany oraz połowy sezamu zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na 1h do lodówki.Oczyszczony agrest wymieszać z brązowym cukrem. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, brzeg utworzyć wyższy. Na spodzie rozłożyć owoce z cukrem. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 50 minut w 190 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: