Wykonanie
Nie mam miejsca na
przetwory, więc robię je bardzo rzadko. Czasem nachodzi mnie jednak chęć na domowe
konfitury, mimo że nie często goszczą w moim jadłospisie. Dobre, domowe mazidła świetnie sprawdzają się z grzankami, tostami, stanowią też świetny dodatek do deserów i
mięs. Ostatnio znalazłam cudowne połączenie –
porzeczki oraz ciemny
agrest z dodatkiem aromatycznego shiso (pachnotki zwyczajnej), bardzo ważnej rośliny w kuchni japońskiej. W
Kraju Kwitnącej
Wiśni jada się dwie odmiany shiso – zielone i czerwone. Dodaje się je do
herbat, do piklowania warzyw, robi dresingi, sosy, podaje z sashimi itd. A ja postanowiłam wykorzystać sadzonkę rosnącą na balkonie i zrobić
konfitury.250 g czarnych
porzeczek300 g ciemnego
agrestu100-150 g
cukru10-15 dużych liści shiso
cukierOwoce oraz liście shiso myjemy i osuszamy, po czym wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. Masę przelewamy do garnka. Po doprowadzeniu jej do wrzenia całość gotujemy na wolny ogniu przez około 40-60 minut regularnie mieszając. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy
cukier. Podajemy do grzanek lub
mięs.
