Wykonanie
Przepis znalazłam tutaj.Składniki:1/2 kg czarnych
porzeczek1/2 kg czerwonych
porzeczek1 szklanki
cukru (lub więcej- do smaku)1 opakowanie żelfixu/ dżemfixu
Porzeczki przebrać, umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka, dodać 1 szklankę
cukru , pognieść trochę
owoce, by puściły sok. Następnie dodać żelfix i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, rozgniatając łyżką
owoce. Spróbować czy jest wystarczająca ilość
cukru, jeśli nie dodać około 1/2 szklanki, wymieszać i ponownie zagotować.Wyparzyć słoiki w piekarniku (100 stopni przez 10 minut).
Dżem przełożyć do słoików, brzegi słoików oczyścić ściereczką i dobrze zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego! :)