ßßß Cookit - przepis na Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
1/2 kg czarnych porzeczek
1/2 kg czerwonych porzeczek
1 szklanki cukru (lub więcej- do smaku)
1 opakowanie żelfixu/ dżemfixu
Porzeczki przebrać, umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka, dodać 1 szklankę cukru , pognieść trochę owoce, by puściły sok. Następnie dodać żelfix i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, rozgniatając łyżką owoce. Spróbować czy jest wystarczająca ilość cukru, jeśli nie dodać około 1/2 szklanki, wymieszać i ponownie zagotować.
Wyparzyć słoiki w piekarniku (100 stopni przez 10 minut). Dżem przełożyć do słoików, brzegi słoików oczyścić ściereczką i dobrze zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/07/dzem-porzeczkowy.html