Wykonanie
Sezon
porzeczkowy zaczął się, warto więc zrobić
dżem porzeczkowy.
Porzeczki na straganach i w ogrodach są aż w
trzech kolorach, więc zróbmy
dżem warstwowy - z
trzech rodzajów
porzeczek.SKŁADNIKI:1 kg
porzeczek - w równych ilościach: białej, czerwonej i czarnej1 1/2 szklanki
cukrudżemiks 3:1
Porzeczki (oddzielnie) umyć i odszypułkować. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Każdą z
trzech części połączyć z 1/3 dżemiksu i zagotować. Do każdej części dodać 1/2 szklanki
cukru i gotować 2 minuty mieszając. Słoiki napełnić
dżemem: 1/3 z
czarnej porzeczki, następnie 1/3 z czerwonej i na końcu 1/3 z białej, uważając, żeby się nie wymieszały.