Wykonanie
Od kilku dni mój dom wygląda niczym targ. Wszędzie mnóstwo
warzyw i owoców. Częściowo je zjadamy, trochę zamrażam. Nie jestem w stanie wykorzystać wszystkiego od razu. To są naprawdę potworne ilości
marchewki,
buraków,
pietruszki,
borówek amerykańskich,
porzeczek,
malin i
agrestu. Plusy posiadania działki oraz znajomych, którzy dzielą się ze mną tym co mają. Ze wszystkiego cieszę się bardzo, jedynie z
agrestem mi nie po drodze. Dlatego zrobiłam
dżem. Ale nie taki zwykły, a z rumiankiem. Chciałam żeby był bardziej nietypowy. No i udało się.
Dżem jest smaczny z lekką nutą rumianku, co bardzo mi odpowiada. Myślę, że wart wypróbowania. Aha.. użyłam rumianku, który kupiłam w sklepie zielarskim, a nie
herbatki rumiankowej:)
Składniki:1 kg obranego
agrestucukier- wg gustu i smaku
agrestu2 łyżki suszonego rumiankuWykonywanie:
Agrest zasyp
cukrem i gotuj aż się rozpadnie. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej
cukru. Gotuj go tak długo aż stanie się gęsty. Dodaj rumianek i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę, następnie
dżemem napełnij wyparzone słoiki. Słoiki możesz pasteryzować, dla pewności.Smacznego!