Wykonanie
Rozkoszna
tarta jagodowa z kratką na wzór 'blueberry pie' - dużo nadzienia
jagodowego (można wykorzystać
borówkę amerykańską) i idealnie kruche ciasto. W czasie upałów należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, a zanim przystąpimy do jego przygotowania najlepiej porządnie schłodzić składniki. Ciasto uda się tak samo dobrze z
mrożonymi owocami. Polecam!Składniki na ciasto kruche:400 g
mąki pszennej240 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę120 g
cukru pudruszczypta
soli5 - 6 łyżek zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.Głęboką formę na tartę o średnicy 25 cm (lub tortownicę, wtedy jej boki wykładamy
ciastem do połowy) posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę - dno i boki formy. Do środka wyłożyć
jagodowe nadzienie (przepis poniżej). Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego paski o szerokości 2 cm. Paski ułożyć na górze nadzienia w formie kratki i połączyć je z
ciastem wyłożonym na bokach tarty. Kruche ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia tarty. Jeśli posiadacie taką opcję w piekarniku - warto na ostatnie 10 minut włączyć tylko grzanie od dołu piekarnika i dopiec sam spód.Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania wierzchu
Jagodowe nadzienie:800 g
jagód lub
borówki amerykańskiej2 - 3 łyżki
cukruświeżo otarta skórka z 1
cytryny3 łyżki
skrobi ziemniaczanej (w przypadku
jagód) lub 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej (w przypadku
borówki amerykańskiej)Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.Smacznego :-).