Wykonanie
Poziom trudności
Jagody są naturalnym lekarstwem na problemy jelitowe i choroby oczu. W XIX wieku
jagody uważane były za niezbędny składnik domowej apteczki.
Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Zawierają także kwasy
owocowe (
jabłkowy,
bursztynowy,
cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Jagodzianki –
drożdżowe bułki nadziane
jagodami to ulubione drożdżówki wszystkich Polaków.Porcja na 42 jagodziankiSkładniki:Zaczyn:200 ml letniego
mleka40 g
drożdży4 łyżeczki
cukru4 pełne łyżeczki
mąkiCiasto:200 ml letniego
mleka800 g
mąki typ 550150 g
cukru160 gram
masła6
żółtek400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę sypkich
ziemniakówzaczynNadzienie:½ kg
jagód4 łyżki
cukru pudruDla połysku:1
żółtko1 łyżka
mlekaSposób przygotowania:Do
mleka dodać
cukier,
mąkę i pokruszone
drożdże, zamieszać.
Odstawić na kilkanaście minut, żeby zaczyn wyrósł.
Roztopić i przestudzić
masło. Do miski wsypać
mąkę,
cukier i
ziemniaki. Dodać
masło,
mleko,
żółtka i zaczyn i wszystko porządnie wyrobić.
Miskę przykryć, żeby ciasto nie wysychało i odstawić w dość ciepłe, ale nie gorące miejsce na 1 do 1½ godziny (można wstawić do piekarnika, ustawionego na rozmrażanie, czyli 35 °C). Blat lub stolnicę delikatnie posypać
mąką, przełożyć ciasto i rozwałkować je na placek o grubości ok. 1½ cm. Przy pomocy dużej szklanki lub pierścienia do wykrawania o średnicy ok. 7 cm. Wykroić jak najwięcej placków.
Pozostałe, niewykorzystane ciasto zagnieść ponownie i schować do pojemnika z pokrywką, żeby nie wyschło i odłożyć – ciasto powinno odpocząć.
Jagody wymieszać z
cukrem. Wykrojone
drożdżowe placki lekko rozciągnąć, brzegi posmarować
białkiem i napełnić
jagodami.
Brzegi ciasta dobrze skleić.
Układać sklejeniem do dołu na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem
bułki posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.Uwaga! Po wyjęciu z pieca jagodzianki powinny ostygnąć, inaczej nadzienie
jagodowe może poparzyć podniebienie albo
język.
Smacznego!