Wykonanie
Pyszne bułeczki z
jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych
jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.
Składniki:20 g
drożdży świeżych100 ml ciepłego
mleka3 łyżki
cukru100 g
masła4
żółtka2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
jagódkruszonka:50 g
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiDo
mleka kruszymy
drożdże, wsypujemy 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).Do ciasta dodajemy roztopione
masło,
żółtka, 2 łyżki
cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a
potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę
jagód posypanych odrobiną
mąki i
cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.Na kruszonkę rozpuszczamy
masło dodajemy
cukier i
mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.SMACZNEGO