Wykonanie
Najlepsze jagodzianki jakie do tej
pory udało mi się upiec. Miękkie, pełne
jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim
kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła pod znakiem
jagód, a dziś w poniedziałek zapowiada się powtórka.
Na 15 sztuk:- 0,5 kg
mąki krupczatki ( wg mnie najlepsza do
drożdżowego)- 220 ml
mleka- 80 gr
masła- 3
żółtka- 1/3 szklanki
cukru- 1 opakowanie suchych
drożdży ( lub odpowiednio 25 g zwykłych, piekarskich)- 1/4 łyżeczki
soliJagody::- 2 pełne szklanki
jagód- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżka
skrobi ziemniaczanej- 1 łyżeczka
mąki pszennej1/4 porcji
jagód rozgnieść widelcem. Wymieszać z
mąkami,
cukrem i całymi
jagodami. Przygotowanym nadzieniem wypełniać bułeczki.
Mleko,
jaja i
mąka powinny być w temperaturze pokojowej*.
Mleko podgrzać,
masło rozpuścić. Do podgrzanego
mleka dodać suche**
drożdże. Poczekać kilka minut aż zaczną "musować". W misie miksera umieścić
mąkę,
sól,
żółtka,
cukier,
masło i
drożdże z
mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać
masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić na 15 części. Każdy placuszek nadziewać przygotowanymi
jagodami, odłożyć na blasze łączeniem do dołu. Odstawić do napuszenia na około 30 minut***.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C. Włożyć bułeczki. Piec 15-20 minut.Po wyjęciu i przestudzeniu można posypać
cukrem pudrem lub polukrować.*
Nabiał polecam wyjąć z lodówki dwie godziny wcześniej aby jego temperatura wyrównała się z temperaturą pozostałych składników** Jeżeli używamy "żywych"
drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn.
Drożdże należy rozetrzeć z łyżką
cukru, łyżką
mąki i odrobią ciepłego
mleka. Poczekać do wyrośnięcia. Dalej postępować ja w przepisie.*** Przed włożeniem bułeczek do piekarnika można je posmarować
mlekiem bądź rozkłóconym
jajem, będą ładnie się błyszczały zyskają połysk.