ßßß Cookit - przepis na Sernik Reese's

Sernik Reese's

nazwa

Wykonanie

Połączenie masła orzechowego, czekolady, sernika i czekoladek Reese's to prosta droga do uzależnienia ;-). Tutaj nie ma co 'nie lubić' - pyszny klasyczny sernik z lekko słonym musem z masła orzechowego, wszystko oblane czekoladowym ganache i posypane słynnymi czekoladkami. Całość jest pyszna, nietuzinkowa, nie można się nie zachwycić ;-).
Składniki na spód:
150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych: razowych, owsianych, maślanych itp)
80 g masła orzechowego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus orzechowy:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 g masła orzechowego (dowolnego, ja użyłam z kawałkami orzeszków)
60 g cukru pudru
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
duża szczypta soli
W misie miksera umieścić serek mascarpone i cukier puder. Zmiksować, tylko krótko, do połączenia. Dodać masło orzechowe i zmiksować, tylko do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Dodać do masy serowej z masłem orzechowym, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Mus orzechowy przełożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polać polewą czekoladową (przepis poniżej), na jeszcze miękką polewę wyłożyć czekoladki Reese's.
Polewa czekoladowa:
35 g mlecznej czekolady, posiekanej
35 g gorzkiej czekolady, posiekanej
70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Przestudzić, odczekać do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
czekoladki Reese's, do dekoracji wierzchu sernika
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję. Przeczytaj więcej tutaj.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-reeses