Wykonanie

Połączenie
masła orzechowego,
czekolady, sernika i
czekoladek Reese's to prosta
droga do uzależnienia ;-). Tutaj nie ma co 'nie lubić' - pyszny klasyczny sernik z lekko słonym musem z
masła orzechowego, wszystko oblane
czekoladowym ganache i posypane słynnymi
czekoladkami. Całość jest pyszna, nietuzinkowa, nie można się nie zachwycić ;-).Składniki na spód:150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych:
razowych, owsianych,
maślanych itp)80 g
masła orzechowegoCiastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Mus
orzechowy:250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 g
masła orzechowego (dowolnego, ja użyłam z kawałkami orzeszków)60 g
cukru pudru150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejduża szczypta
soliW misie miksera umieścić
serek mascarpone i
cukier puder. Zmiksować, tylko krótko, do połączenia. Dodać
masło orzechowe i zmiksować, tylko do połączenia się składników.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę, na sztywno. Dodać do masy serowej z
masłem orzechowym, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Mus
orzechowy przełożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polać
polewą czekoladową (przepis poniżej), na jeszcze miękką polewę wyłożyć
czekoladki Reese's.
Polewa czekoladowa:35 g
mlecznej czekolady, posiekanej35 g
gorzkiej czekolady, posiekanej70 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Przestudzić, odczekać do lekkiego zgęstnienia.Dodatkowo:
czekoladki Reese's, do dekoracji wierzchu sernika* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję. Przeczytaj więcej tutaj.Smacznego :-).

