Wykonanie

Pamiętacie ubiegłoroczne „Walentynkowe maślane ciasteczka” ? Pięknie wychodzą z wykorzystaniem czerwonego barwnika, ale są czasem sytuacje, w których lepiej unikać tego typu substancji. Z tego właśnie powodu w tym roku moje
ciasteczka dla zakochanych (i nie tylko!) przybrały zupełnie nową, wyjątkowo apetyczną formę pocztówki z
kakaowym serduszkiem,
czekoladą i
orzechami…. Ciekawe, która wersja podoba Wam się bardziej… :)Składniki:400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli175 g miękkiego
masła175 g drobnego
cukru do wypieków2 całe
jajka1 – 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub nasionka z 1
laski wanilii1 łyżeczka ciemnego
kakao100 g
gorzkiej czekolady + garść posiekanych
orzechów do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą przesiewamy na stolnicę.
Masło ucieramy z
cukrem i
wanilią, dodajemy całe
jajka i mieszamy. Wlewamy ostrożnie w dołek zrobiony w przesianej wcześniej
mące i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na trzy równe części. Jedną z nich łączymy z
kakao i jeszcze raz zagniatamy. Każdą cząstkę ciasta lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.Kiedy jasne ciasto jest już schłodzone, wałkujemy je na podsypanej
mąką stolnicy na grubość około 3 – 4 mm. Wycinamy foremką lub radełkiem prostokątne
ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopiero wtedy w każdym z nich małą foremką wykrawamy serduszko, wyjmujemy ciasto ze środka, a w puste miejsce wkładamy wycięte tą samą foremką
serca z ciemnego,
kakaowego ciasta (staramy się je rozwałkować na tę samą grubość). Lekko dociskamy miejsce łączenia.Pieczemy przez około 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów
ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Zanurzamy w niej brzeg każdego
ciasteczka, posypujemy
orzechami i ponownie odkładamy ma kratkę, do zastygnięcia.Rozdajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku do 7 dni. :)


Twoja ocena:

Przepis:
CiasteczkaData publikacji:2016-02-10Przygotowanie:30M + 1HGotowanie/pieczenie:10MCałkowity czas:2HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)