ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka „pocztówki”, nie tylko dla zakochanych

Ciasteczka „pocztówki”, nie tylko dla zakochanych

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie ubiegłoroczne „Walentynkowe maślane ciasteczka” ? Pięknie wychodzą z wykorzystaniem czerwonego barwnika, ale są czasem sytuacje, w których lepiej unikać tego typu substancji. Z tego właśnie powodu w tym roku moje ciasteczka dla zakochanych (i nie tylko!) przybrały zupełnie nową, wyjątkowo apetyczną formę pocztówki z kakaowym serduszkiem, czekoladą i orzechami…. Ciekawe, która wersja podoba Wam się bardziej… :)
Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
175 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru do wypieków
2 całe jajka
1 – 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka ciemnego kakao
100 g gorzkiej czekolady + garść posiekanych orzechów do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy całe jajka i mieszamy. Wlewamy ostrożnie w dołek zrobiony w przesianej wcześniej mące i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na trzy równe części. Jedną z nich łączymy z kakao i jeszcze raz zagniatamy. Każdą cząstkę ciasta lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy jasne ciasto jest już schłodzone, wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 – 4 mm. Wycinamy foremką lub radełkiem prostokątne ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopiero wtedy w każdym z nich małą foremką wykrawamy serduszko, wyjmujemy ciasto ze środka, a w puste miejsce wkładamy wycięte tą samą foremką serca z ciemnego, kakaowego ciasta (staramy się je rozwałkować na tę samą grubość). Lekko dociskamy miejsce łączenia.
Pieczemy przez około 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej brzeg każdego ciasteczka, posypujemy orzechami i ponownie odkładamy ma kratkę, do zastygnięcia.
Rozdajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku do 7 dni. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Ciasteczka
Data publikacji:
2016-02-10
Przygotowanie:
30M + 1H
Gotowanie/pieczenie:
10M
Całkowity czas:
2H
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/02/10/ciasteczka-pocztowki-nie-tylko-dla-zakochanych