Wykonanie
Znakomita
sałatka na lunch, szybki obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Jako prawdziwa wielbicielka
ziemniaków w każdej postaci, nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. :)Składniki (dla około 4 osób):1 kg
młodych ziemniaków2 garści
zielonej fasolki szparagowejpęczek
dymkikilka cienkich plastrów
boczku wędzonego3 – 4
jajkabiały ocet winny1 łyżka
musztardy ziarnistejkilka łyżek
oliwy z oliweksól i świeżo mielony,
czarny pieprzZiemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką na półtwardo (około 20 minut). Odcedzamy i skrapiamy łyżką
octu, odstawiamy do wystudzenia.
Fasolkę myjemy, przycinamy twarde końce. Wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i wrzucamy do miski z lodowatą
wodą. Ponownie odcedzamy.
Jajka gotujemy na miękko, przelewamy zimną
wodą, obieramy i przekrawamy na połówki.
Dymkę siekamy w krążki.
Boczek dzielimy na paseczki rumienimy na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.Około 2 łyżki
octu mieszamy z
oliwą i
musztardą. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Ziemniaki kroimy na połówki, układamy wraz z
fasolką na dużym, płaskim półmisku. Skrapiamy przygotowanym sosem, posypujemy chrupiącym
boczkiem i
dymką.Na wierzchu układamy połówki
jajek i podajemy.
Przepis (zmodyfikowany): Dominika WójciakWpis bierze udział w akcji:Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-19Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:50MŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)