ßßß
 
            
         Są czasem takie przepisy, w których zakochuję się od pierwszego wejrzenia. Po wypróbowaniu najczęściej zostają w mojej rodzinie na lata. Cóż, po prostu jestem stała w miłości… ;)Drożdżówki z truskawkami uwielbiam, ale nigdy wcześniej nie próbowałam upiec babeczek z całymi owocami w środku. Delikatne jak chmurka ciasto, wilgotne wnętrze i słodka kruszonka na zrumienionym wierzchu… Mmmmmm….Ten pomysł sprawdza się znakomicie, także jeśli użyjecie np malin czy jagód. Możliwości jest naprawdę wiele. Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak zaręczam, że warto go poświęcić. Najlepiej od razu zagnieść dwie porcje – babeczki znikają w okamgnieniu chwilę po wyjęciu z piekarnika.Uwielbiają je dzieci, a dorośli wprost za nimi szaleją. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ich w tym sezonie truskawkowym, naprawdę nie ma na co czekać. :)
Są czasem takie przepisy, w których zakochuję się od pierwszego wejrzenia. Po wypróbowaniu najczęściej zostają w mojej rodzinie na lata. Cóż, po prostu jestem stała w miłości… ;)Drożdżówki z truskawkami uwielbiam, ale nigdy wcześniej nie próbowałam upiec babeczek z całymi owocami w środku. Delikatne jak chmurka ciasto, wilgotne wnętrze i słodka kruszonka na zrumienionym wierzchu… Mmmmmm….Ten pomysł sprawdza się znakomicie, także jeśli użyjecie np malin czy jagód. Możliwości jest naprawdę wiele. Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak zaręczam, że warto go poświęcić. Najlepiej od razu zagnieść dwie porcje – babeczki znikają w okamgnieniu chwilę po wyjęciu z piekarnika.Uwielbiają je dzieci, a dorośli wprost za nimi szaleją. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ich w tym sezonie truskawkowym, naprawdę nie ma na co czekać. :) Składniki (na około 10 dużych babeczek)Ciasto drożdżowe:230 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania15 g świeżych drożdży125 ml mleka2 duże żółtka50 g cukru50 g masłanasionka z 1 laski waniliiNadzienie:10 średnich truskawekodrobina mąki ziemniaczanejKruszonka:50 g miękkiego masła3 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru kryształu1 łyżka domowego cukru waniliowegoDodatkowo:1 roztrzepane jajko1 łyżka mlekaDrożdże rozrabiamy w letnim mleku (1/2 całkowitej ilości, około 60ml), dodajemy po łyżce mąki i cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką.Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.Formę do muffinek z 12 gniazdami smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Resztę czasu, jaki pozostał na wyrastanie ciasta, poświęcamy dobrej książce lub wylegiwaniu się na tarasie w słonecznych promieniach. ;)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 10 części (pookoło 50 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i sklejamy ciasto, formując kulkę. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Składniki (na około 10 dużych babeczek)Ciasto drożdżowe:230 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania15 g świeżych drożdży125 ml mleka2 duże żółtka50 g cukru50 g masłanasionka z 1 laski waniliiNadzienie:10 średnich truskawekodrobina mąki ziemniaczanejKruszonka:50 g miękkiego masła3 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru kryształu1 łyżka domowego cukru waniliowegoDodatkowo:1 roztrzepane jajko1 łyżka mlekaDrożdże rozrabiamy w letnim mleku (1/2 całkowitej ilości, około 60ml), dodajemy po łyżce mąki i cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką.Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.Formę do muffinek z 12 gniazdami smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Resztę czasu, jaki pozostał na wyrastanie ciasta, poświęcamy dobrej książce lub wylegiwaniu się na tarasie w słonecznych promieniach. ;)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 10 części (pookoło 50 g). Formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i sklejamy ciasto, formując kulkę. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Kiedy babeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Kiedy babeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy najpierw przez chwilę w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę. Od tej chwili pilnujemy, aby wszystkie babeczki w tajemniczy sposób nie zniknęły.Smacznego!
Pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy najpierw przez chwilę w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę. Od tej chwili pilnujemy, aby wszystkie babeczki w tajemniczy sposób nie zniknęły.Smacznego!

 Twoja ocena:
Twoja ocena: Przepis:Data publikacji:2015-06-28Przygotowanie:40MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)
Przepis:Data publikacji:2015-06-28Przygotowanie:40MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)