ßßß Cookit - przepis na Kiełbaski zawijane w kapustę

Kiełbaski zawijane w kapustę

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam gołąbki!
Gołąbki jak to gołąbki – najlepiej smakują u mamy, wiadomo… ;) Ale ponieważ mama daleko, czasem nie ma wyjścia – trzeba zakasać rękawy i przygotować je samodzielnie, co zdarza mi się ostatnio dosyć często.
Zazwyczaj stawiam na klasykę, jednak od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na wypróbowanie jakiegoś oryginalnego przepisu. Właśnie w takim byłam nastroju, kiedy w ręce wpadła mi biedronkowa gazetka „Portugalskie smaki”. J. też ją przeglądał, i okazało się, że mamy ten sam pomysł na obiad. „Kiełbaski we włoskiej kapuście, duszone w pomidorowym sosie? Mniam!” :) Miło mieć czasami takie „współpracujące podniebienia”.
A jeśli chodzi o przepis, to trochę po swojemu pokombinowałam… a z tego kombinowania wyszło naprawdę pyszne danie. Nie wiem, czy choć trochę przypomina to, które jada się w Portugalii, ale chyba w żadnej innej postaci biała kiełbasa tak mi nie smakowała (no, może pominąwszy wielkanocny żurek). Zresztą, spróbujcie sami!
Składniki (dla 4 osób):
8 dużych liści włoskiej kapusty
8 cienkich, surowych białych kiełbasek
1 posiekana cebula
2 średnie marchewki
50 g boczku
puszka krojonych pomidorów
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Każdy liść kapusty myjemy i wycinamy najgrubszą, wystającą cześć nerwu środkowego. Blanszujemy przez około 5 minut. Wyjmujemy z wrzątku i odsączamy z nadmiaru wody.
Kiełbaski nakłuwamy wykałaczką i podsmażamy w rondlu na odrobinie oliwy, aż się lekko zrumienią. Wyjmujemy i owijamy każdą zblanszowanym liściem kapusty.
Do garnka, w którym smażyły się kiełbaski dolewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę i boczek, a gdy się zrumienią, pokrojoną w półplasterki marchew. Na warzywach układamy zawinięte w kapustę kiełbaski, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy pomidory i dusimy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z purée ziemniaczanym lub z ryżem.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-03-21
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
40M
Całkowity czas:
70M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/03/21/kielbaski-zawijane-w-kapuste