Wykonanie

Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam gołąbki!Gołąbki jak to gołąbki – najlepiej smakują u mamy, wiadomo… ;) Ale ponieważ mama daleko, czasem nie ma wyjścia – trzeba zakasać rękawy i przygotować je samodzielnie, co zdarza mi się ostatnio dosyć często.Zazwyczaj stawiam na klasykę, jednak od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na wypróbowanie jakiegoś oryginalnego przepisu. Właśnie w takim byłam nastroju, kiedy w ręce wpadła mi biedronkowa gazetka „Portugalskie smaki”. J. też ją przeglądał, i okazało się, że mamy ten sam pomysł na obiad. „Kiełbaski we
włoskiej kapuście, duszone w
pomidorowym sosie? Mniam!” :) Miło
mieć czasami takie „współpracujące podniebienia”.A jeśli chodzi o przepis, to trochę po swojemu pokombinowałam… a z tego kombinowania wyszło naprawdę pyszne danie. Nie wiem, czy choć trochę przypomina to, które
jada się w Portugalii, ale chyba w żadnej innej postaci
biała kiełbasa tak mi nie smakowała (no, może pominąwszy wielkanocny żurek). Zresztą, spróbujcie sami!Składniki (dla 4 osób):8 dużych liści
włoskiej kapusty8 cienkich, surowych białych kiełbasek1 posiekana
cebula2 średnie
marchewki50 g
boczkupuszka krojonych
pomidorów2-3 łyżki
oliwysól,
pieprz do smaku

Każdy liść
kapusty myjemy i wycinamy najgrubszą, wystającą cześć nerwu środkowego. Blanszujemy przez około 5 minut. Wyjmujemy z wrzątku i odsączamy z nadmiaru
wody.
Kiełbaski nakłuwamy wykałaczką i podsmażamy w rondlu na odrobinie
oliwy, aż się lekko zrumienią. Wyjmujemy i owijamy każdą zblanszowanym liściem
kapusty.



Do garnka, w którym smażyły się
kiełbaski dolewamy
oliwę. Dodajemy posiekaną
cebulkę i
boczek, a gdy się zrumienią, pokrojoną w półplasterki
marchew. Na warzywach układamy zawinięte w
kapustę kiełbaski, doprawiamy szczyptą
soli i świeżo zmielonym
pieprzem. Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.Po upływie tego czasu dodajemy
pomidory i dusimy jeszcze przez 30 minut.Podajemy z purée ziemniaczanym lub z
ryżem.

Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2015-03-21Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:40MCałkowity czas:70MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)