ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami

nazwa

Wykonanie

Marzec pogodą w tym roku nie rozpieszcza. Kapryśny jest wyjątkowo, podobnie jak ja ostatnio. W związku z tym pierwszą wiosenną burzę mamy już za sobą, i nie mam tu na myśli tylko i wyłączenia atmosferycznego zjawiska.
Ale po burzy zwykle wychodzi słońca… I możecie mi wierzyć, taką karkówką zażegnacie wszelkie domowe konflikty. ;)
Składniki:
4 grube plastry karkówki wieprzowej (każdy po około 1 cm)
4 duże ziemniaki
2-3 marchewki
2-3 ząbki czosnku
suszony tymianek, rozmaryn i majeranek
słodka papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
2 – 3 łyżki oleju
kilka gałązek świeżego tymianku
Z suszonych ziół, papryki w proszku i łyżki oleju przygotowujemy gęstą pastę. Nacieramy nią plastry karkówki, delikatnie masując każdy kawałek mięsa, aby rozluźnić jego strukturę (uwaga! nie używamy tłuczka!). Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Każdy kawałek obkładamy cieniutkimi plasterkami czosnku i odstawiamy na około pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy warzywa – ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), marchewkę obieramy i dzielimy na podłużne słupki. Przekładamy warzywa do podłużnej, natłuszczonej brytfanny, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy listkami świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 min.
Resztę oleju rozgrzewamy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Pojedynczo obsmażamy plastry karkówki z każdej strony, tylko do zrumienienia (około 1 min. z każdej strony). Układamy na podpieczonych wstępnie warzywach i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 min (warzywa powinny być miękkie, a mięso soczyste w środku).
Podajemy z ulubioną sałatą.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-03-09
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
1H
Całkowity czas:
1H 30M
Średnia ocena:
5
Based on 4 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/03/09/karkowka-pieczona-z-warzywami