Wykonanie

Marzec pogodą w tym roku nie rozpieszcza. Kapryśny jest wyjątkowo, podobnie jak ja ostatnio. W związku z tym pierwszą wiosenną burzę mamy już za sobą, i nie mam tu na myśli tylko i wyłączenia atmosferycznego zjawiska.Ale po burzy zwykle wychodzi słońca… I możecie mi wierzyć, taką
karkówką zażegnacie wszelkie domowe konflikty. ;)Składniki:4 grube plastry
karkówki wieprzowej (każdy po około 1 cm)4 duże
ziemniaki2-3
marchewki2-3 ząbki
czosnkususzony
tymianek,
rozmaryn i
majeraneksłodka papryka w proszku
sól i
pieprz do smaku2 – 3 łyżki
olejukilka gałązek świeżego
tymianku
Z suszonych
ziół,
papryki w proszku i łyżki
oleju przygotowujemy gęstą pastę. Nacieramy nią plastry
karkówki, delikatnie masując każdy kawałek
mięsa, aby rozluźnić jego strukturę (uwaga! nie używamy tłuczka!). Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Każdy kawałek obkładamy cieniutkimi plasterkami
czosnku i odstawiamy na około pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy warzywa –
ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości),
marchewkę obieramy i dzielimy na podłużne słupki. Przekładamy warzywa do podłużnej, natłuszczonej brytfanny, doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy
oliwą i posypujemy listkami świeżego
tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 min.


Resztę
oleju rozgrzewamy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Pojedynczo obsmażamy plastry
karkówki z każdej strony, tylko do zrumienienia (około 1 min. z każdej strony). Układamy na podpieczonych wstępnie warzywach i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 min (warzywa powinny być miękkie, a
mięso soczyste w środku).Podajemy z ulubioną
sałatą.



Twoja ocena:Przepis:Data publikacji:2015-03-09Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)