ßßß
Marzec pogodą w tym roku nie rozpieszcza. Kapryśny jest wyjątkowo, podobnie jak ja ostatnio. W związku z tym pierwszą wiosenną burzę mamy już za sobą, i nie mam tu na myśli tylko i wyłączenia atmosferycznego zjawiska.Ale po burzy zwykle wychodzi słońca… I możecie mi wierzyć, taką karkówką zażegnacie wszelkie domowe konflikty. ;)Składniki:4 grube plastry karkówki wieprzowej (każdy po około 1 cm)4 duże ziemniaki2-3 marchewki2-3 ząbki czosnkususzony tymianek, rozmaryn i majeraneksłodka papryka w proszkusól i pieprz do smaku2 – 3 łyżki olejukilka gałązek świeżego tymianku
Z suszonych ziół, papryki w proszku i łyżki oleju przygotowujemy gęstą pastę. Nacieramy nią plastry karkówki, delikatnie masując każdy kawałek mięsa, aby rozluźnić jego strukturę (uwaga! nie używamy tłuczka!). Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Każdy kawałek obkładamy cieniutkimi plasterkami czosnku i odstawiamy na około pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy warzywa – ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), marchewkę obieramy i dzielimy na podłużne słupki. Przekładamy warzywa do podłużnej, natłuszczonej brytfanny, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy listkami świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 min.
Resztę oleju rozgrzewamy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Pojedynczo obsmażamy plastry karkówki z każdej strony, tylko do zrumienienia (około 1 min. z każdej strony). Układamy na podpieczonych wstępnie warzywach i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 min (warzywa powinny być miękkie, a mięso soczyste w środku).Podajemy z ulubioną sałatą.

Twoja ocena:Przepis:Data publikacji:2015-03-09Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)