ßßß
Składniki:- węgorz świeży- smalecSposób wykonania wg. mojej mamy:Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól…Następnie patroszymy go i kroimy na kawałki ok. 3-4cm długości. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy przygotowane kawałki węgorza. Smażymy do miękkości, ale tak aby był sprężysty. Gorącego węgorza wkładamy do czystych wyparzonych słoików.W czasie smażenia przygotowujemy zalewę:- ocet spirytusowy ¾ szklanki- woda 5 szklanek- cebula- przyprawy: pieprz, ziele angielskie na tzw. oko- cukier 1 łyżka- sól kamienna 1 łyżkaDo garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy wszystkie składniki. Zagotowujemy.Gorącego włożonego do słoików węgorza zalewamy zagotowaną, gorąca zalewą do krawędzi słoika. Słoiki zakręcamy, odwracamy i odstawiamy w temp. otoczenia do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki.Najlepsza z tego przysmaku jest skóra. Sprężysta i smakowita.
Smacznegoniedziela, 19 czerwca 2016, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyZając w śmietanie - 1968rPolędwica z dzika pieczona w ...Chorizo PoloniaPaleta PoloniaDorsz w oleju - konserwa ...Stynka w pomidorach - ...Schab prasowanyOzór dzika wędzonyKiełbaski castor fiber_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter