Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zając w
śmietanie - 1968r
Węgorz w galarecie po suwalsku

Składniki:-
węgorz świeży-
smalecSposób wykonania wg. mojej mamy:
Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek,
sól…Następnie patroszymy go i kroimy na kawałki ok. 3-4cm długości. Na patelni rozgrzewamy
smalec i smażymy przygotowane kawałki
węgorza. Smażymy do miękkości, ale tak aby był sprężysty. Gorącego
węgorza wkładamy do czystych wyparzonych słoików.W czasie smażenia przygotowujemy zalewę:-
ocet spirytusowy ¾ szklanki-
woda 5 szklanek-
cebula-
przyprawy:
pieprz,
ziele angielskie na tzw. oko-
cukier 1 łyżka-
sól kamienna 1 łyżkaDo garnka wlewamy
wodę i
ocet oraz dodajemy wszystkie składniki. Zagotowujemy.Gorącego włożonego do słoików
węgorza zalewamy zagotowaną, gorąca zalewą do krawędzi słoika. Słoiki zakręcamy, odwracamy i odstawiamy w temp. otoczenia do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki.Najlepsza z tego przysmaku jest skóra. Sprężysta i smakowita.

Smacznegoniedziela, 19 czerwca 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyZając w
śmietanie - 1968r
Polędwica z dzika pieczona w ...Chorizo PoloniaPaleta Polonia
Dorsz w
oleju - konserwa ...Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiber_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter