ßßß Cookit - przepis na Wďż˝gorz w galarecie po suwalsku

W�gorz w galarecie po suwalsku

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zając w śmietanie - 1968r
Węgorz w galarecie po suwalsku
Składniki:
- węgorz świeży
- smalec
Sposób wykonania wg. mojej mamy:
Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól
Następnie patroszymy go i kroimy na kawałki ok. 3-4cm długości. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy przygotowane kawałki węgorza. Smażymy do miękkości, ale tak aby był sprężysty. Gorącego węgorza wkładamy do czystych wyparzonych słoików.
W czasie smażenia przygotowujemy zalewę:
- ocet spirytusowy ¾ szklanki
- woda 5 szklanek
- cebula
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie na tzw. oko
- cukier 1 łyżka
- sól kamienna 1 łyżka
Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy wszystkie składniki. Zagotowujemy.
Gorącego włożonego do słoików węgorza zalewamy zagotowaną, gorąca zalewą do krawędzi słoika. Słoiki zakręcamy, odwracamy i odstawiamy w temp. otoczenia do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki.
Najlepsza z tego przysmaku jest skóra. Sprężysta i smakowita.
Smacznego
niedziela, 19 czerwca 2016, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Zając w śmietanie - 1968r
Polędwica z dzika pieczona w ...
Chorizo Polonia
Paleta Polonia
Dorsz w oleju - konserwa ...
Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowany
Ozór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiber
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/06/Wegorz-w-galarecie-po-suwalsku.html