ßßß
Składniki :1 kg schabu – najlepiej grubegosól , pieprz do smaku1 l mleka do moczeniakilka liści szałwitroszkę oleju do nacierania mięsaSos :2 łyżki mąki2 łyżki mąki2,5 szklanki mleka1 łyżeczka cukru2 łyżeczki -czubate , tartego chrzanu – jak ktoś bardzo lubi można dodać 31 kostka bulionowa drobiowasól do smaku
Schab oczyszczamy ze wszelkich błonek i farfocli 😉 Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc w lodówce , a najlepiej na dwie noce – wtedy będzie bardziej soczysty i delikatny . Po tym czasie wyciągamy go z mleka , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacieramy solą , grubo pieprzem i olejem ( olej rozsmarujcie na rękach i nimi natrzyjcie mięso – nie będzie ociekać tłuszczem ) . Układamy na blaszce do pieczenia , na liściach szałwii i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Jak wierzch mięsa zbieleje ( zetnie się od gorąca ) , zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy około 30 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go – pozwalamy ,żeby schab posiedział sobie jeszcze około 20 minut w cieple . Dojdzie , ale pozostanie soczysty . W rondelku rozpuszczamy masło z mąką , miesząc ,żeby nie powstały grudki . W momencie , kiedy mąka połączy się z masłem , powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając .Gdyby sos po zagotowaniu wydawał się Wam zbyt gęsty , można zwiększyć ilość mleka . Na końcu dodajemy kostkę bulionową , chrzan , cukier i ewentualnie doprawiamy solą do smaku , zagotowujemy około 2-3 minut . Gotowe . Na talerzach układamy pokrojony w cienkie plastry około 1 cm -schab i polewamy sosem . Smacznego 😉