Wykonanie
Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony
schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do
sosu chrzanowego .
Mięso super , ale ten
sos jest do
chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam
sos chrzanowy , więc niech się reszta
chrzani 😉 Czasami , matka też człowiek i chce zjeść coś co lubi 😉 W każdym razie , dla tych, co tak, jak ja , lubią smak
chrzanu w połączeniu z
mięsem , będzie to poezja ..reszta niech .., no niech po prostu nie je sosu 😉 Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie !

Składniki :1 kg
schabu – najlepiej grubego
sól ,
pieprz do smaku1 l
mleka do moczeniakilka liści
szałwitroszkę
oleju do nacierania
mięsaSos :2 łyżki
mąki2 łyżki
mąki2,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki -czubate , tartego
chrzanu – jak ktoś bardzo lubi można dodać 31 kostka bulionowa drobiowa
sól do smaku

Schab oczyszczamy ze wszelkich błonek i farfocli 😉 Wkładamy do miski i zalewamy
mlekiem – zostawiamy na noc w lodówce , a najlepiej na dwie noce – wtedy będzie bardziej soczysty i delikatny . Po tym czasie wyciągamy go z
mleka , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacieramy
solą , grubo
pieprzem i
olejem (
olej rozsmarujcie na rękach i nimi natrzyjcie
mięso – nie będzie ociekać tłuszczem ) . Układamy na blaszce do pieczenia , na liściach
szałwii i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Jak wierzch
mięsa zbieleje ( zetnie się od gorąca ) , zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy około 30 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go – pozwalamy ,żeby
schab posiedział sobie jeszcze około 20 minut w cieple . Dojdzie , ale pozostanie soczysty . W rondelku rozpuszczamy
masło z
mąką , miesząc ,żeby nie powstały grudki . W momencie , kiedy
mąka połączy się z
masłem , powoli dolewamy
mleko , cały czas mieszając .Gdyby sos po zagotowaniu wydawał się Wam zbyt gęsty , można zwiększyć ilość
mleka . Na końcu dodajemy kostkę
bulionową ,
chrzan ,
cukier i ewentualnie doprawiamy
solą do smaku , zagotowujemy około 2-3 minut . Gotowe . Na talerzach układamy pokrojony w cienkie plastry około 1 cm -
schab i polewamy sosem . Smacznego 😉
