Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Biszkopt z
poziomkami i ...Pierogi z
poziomkami i musem ... »Macie czasem tak , że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki ,
potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni.Składniki na
biszkopt:
jaja 6 szt
maka pszenna 1 szklankaszczypta
proszku do pieczeniaksylitol 3/4 szklankiMasa czekoladowa i waniliowa:- 4
jajka- 1,5 szklanki
ksylitolu-1,1/2 kostki
masła- 1 duży
cukier waniliowy (30 g.)- 100 g.
czekolady gorzkiej-100 g
czekolady białejBiszkopt:Ubijamy całe
jaja w temperaturze pokojowej z
ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy
mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto
biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony
biszkopt kroje w poprzek a
potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :)
Krem czekoladowy i
waniliowy:Ubijamy całe
jaja w temperaturze pokojowej z
ksylitolem ( czyli garnek z
wodą wstawiamy na gaz na to idzie miseczka ale tak aby nie dotykała
wody i miksujemy do momentu, aż
zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie
czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy
czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany
cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały.Zakończenie:
Biszkopt przekładamy masą
czekoladowąbiszkoptmasa
biszkoptmasa
biszkoptGórę i boki smarujemy masa
waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę
czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort. Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy
waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik ).
środa, 15 czerwca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyTort brzdąc z rybią łuskąIntrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w RóżowejTort kolorowy z
mascarponeMoja córka miała życzenie . Chciała tort kolorowy , a że mam miękkie serducho to raz dwa i upiekłam jej. Tort wyszedł pyszny i kolorowy jak chciała. Czego nie rTort na dzień Kobiet w dodatku urodzinowy dla córkiNiedziela niby nic takiego , a jednak jest to wydarzenie. Dzień Kobiet i urodziny mojej córci. Postanowiłam zrobić tort by uczcić to podwójne świętoO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter