Wykonanie
Lubię
ciasteczka owsiane. Te są pełne
bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by
mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować
ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami./18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/1 szklanka
płatków owsianych górskich1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
suszonych moreli1/4 szklanki
suszonej żurawiny (można zastąpić
morelami)1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
brązowego cukru4 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka2 łyżki
mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką
miodu + 1 łyżka
mleka)Piekarnik nagrzać do 180°C.
Morele,
orzechy,
żurawinę posiekać.W misce wymieszaj:
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
morele,
rodzynki,
żurawinę,
orzechy,
cynamon,
brązowy cukier i
cukier waniliowy.W drugiej misce wymieszaj
miód,
mleko,
jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę
między 18 papilotek).Piecz 15 minut.
Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.