ßßß Cookit - przepis na JABŁKOWA GRANOLA (bez tłuszczu)

JABŁKOWA GRANOLA (bez tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Ta granola jest uzależniająca, zrzuciła z pierwszego miejsca śniadaniowych frykasów owsiankę (choć ta oczywiście wciąż jest na podium). I w sumie, najchętniej jadłabym ją na każdy posiłek dnia. Jest strasznie chrupiąca, idealnie słodka, a fakt, że nie zawiera grama tłuszczu sprawia, że lubię ją jeszcze bardziej. Mi najlepiej smakuje z gorącym mlekiem i pokrojonym bananem lub wyjadana prosto ze słoja.
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej 100% z miąższem)
4 łyżki miodu
1,5 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g rodzynek
100 g moreli suszonych, pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Miód rozpuścić z soku jabłkowym, dodać cukier waniliowy i cynamon. Do płynnej mieszanki wsypać płatki owsiane i orzechy- wymieszać.
Mieszankę równomiernie wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut, do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut, by granola równo się przypiekła.
Do ostudzonej granoli dodać morele i rodzynki, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/04/jabkowa-granola-bez-tuszczu.html