ßßß
Składniki: (na 8 sztuk)1/2 szklanki mąki pszennej6 łyżek jogurtu typu greckiego1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia2 łyżeczki cukru (można pominąć)1 większe jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 większej łodygi rabarbaru11/2 łyżki masła11/2 łyżki cukruduża szczypta cynamonuPrzygotowanie:Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję).Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto na małym ogniu.Jak przygotować karmelizowany rabarbar:Rabarbar obieramy, następnie tniemy w mniejszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojony rabarbar, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Rabarbar smażymy, co jakiś czas mieszając aż do miękkości. Na patelni powinien zostać na lepki, słodki sos, którym polejemy nasze placuszki.Placuszki podajemy z ciepłym karmelizowanym rabarbarem.
Smacznego