ßßß Cookit - przepis na Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym)

Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać do każdego dania. Ja zawsze mam go w swojej kuchni. A wy?
Składniki: (na 8 sztuk)
1/2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek jogurtu typu greckiego
1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
2 łyżeczki cukru (można pominąć)
1 większe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 większej łodygi rabarbaru
11/2 łyżki masła
11/2 łyżki cukru
duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję).
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto na małym ogniu.
Jak przygotować karmelizowany rabarbar:
Rabarbar obieramy, następnie tniemy w mniejszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojony rabarbar, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Rabarbar smażymy, co jakiś czas mieszając aż do miękkości. Na patelni powinien zostać na lepki, słodki sos, którym polejemy nasze placuszki.
Placuszki podajemy z ciepłym karmelizowanym rabarbarem.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/05/Karmelizowany-rabarbar-na-puszystych-placuszkach.html