Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go
póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany
rabarbar na puszystych placuszkach
jogurtowych (z
olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków
jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na
oleju rzepakowym, ponieważ
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać do każdego dania. Ja zawsze mam go w swojej kuchni. A wy?
Składniki: (na 8 sztuk)1/2 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
jogurtu typu greckiego1 łyżka
oleju rzepakowego + do smażenia2 łyżeczki
cukru (można pominąć)1 większe
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 większej łodygi
rabarbaru11/2 łyżki
masła11/2 łyżki
cukruduża szczypta
cynamonuPrzygotowanie:Do miski wbijamy
jajko, dodajemy
jogurt,
cukier (można pominąć, bo
słodyczy dodaje karmelizowany
rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę
jogurtu, za rzadkie
mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję).Placuszki smażymy na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego z obu stron na złoto na małym ogniu.Jak przygotować karmelizowany
rabarbar:
Rabarbar obieramy, następnie tniemy w mniejszą kostkę. Na patelni topimy
masło, następnie dodajemy
cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojony
rabarbar, a całość (po wierzchu) oprószamy
cynamonem.
Rabarbar smażymy, co jakiś czas mieszając aż do miękkości. Na patelni powinien zostać na lepki, słodki sos, którym polejemy nasze placuszki.Placuszki podajemy z ciepłym karmelizowanym
rabarbarem.
Smacznego