ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy sernik

Dwukolorowy sernik

nazwa

Wykonanie

Mam świetny przepis na dwukolorowy sernik. Chciałabym się z wami nim podzielić. Jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.
Ciasto:
3 jajka
100 g. mąki (4 łyżki)
15 g. proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
100 g. margaryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
20 g. kakao
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier i margarynę.
Ubić.
Dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Gotowe ciasto wylać na posmarowaną margaryną tortownice.
Ciasto serowe:
400 g sera twarogu
100 g. cukru (4 łyżki)
100 g. margaryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (pojemność na 1/2 mleka)
sok z 1 cytryny i potarta skórka
Wykonanie:
Ser, margarynę, jaja, cukier utrzeć.
Wsypać budyń.
Dolać sok z cytryny.
Potrzeć skórkę z wyparzonej cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Wylać na ciasto.
Piec ok. 50-60 minut w temp.180 st. C.
Po upieczeniu można polać polewą czy posypać cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ uważam, że w takiej dziewiczej formie prezentuje się i smakuje całkiem dobrze. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Jeszcze ciepły.
Uwaga! Jeśli ciasto serowe jest rzadkie pójdzie na dno w czasie pieczenia. Zatem u góry będziemy mieć ciasto brązowe a na spodzie ser. Wtedy mamy tak zwany sernik odwrócony.
Ja chciałam uzyskać połowiczny efekt i mi się udało.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/dwukolorowy-sernik