Wykonanie
Mam świetny przepis na dwukolorowy sernik. Chciałabym się z
wami nim podzielić. Jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.Ciasto:
3
jajka100 g.
mąki (4 łyżki)15 g.
proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)100 g.
margaryny2 łyżeczki
cukru wanilinowego20 g.
kakaoWykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać
cukier i
margarynę.Ubić.Dosypywać powoli
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Gotowe ciasto wylać na posmarowaną
margaryną tortownice.Ciasto
serowe:
400 g
sera twarogu100 g.
cukru (4 łyżki)100 g.
margaryny1 opakowanie budyniu
śmietankowego (pojemność na 1/2
mleka)sok z 1
cytryny i potarta skórkaWykonanie:
Ser,
margarynę,
jaja,
cukier utrzeć.Wsypać
budyń.Dolać
sok z cytryny.Potrzeć skórkę z wyparzonej
cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na ciasto.Piec ok. 50-60 minut w temp.180 st. C.
Po upieczeniu można polać polewą czy posypać
cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ uważam, że w takiej dziewiczej formie prezentuje się i smakuje całkiem dobrze. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Jeszcze ciepły.
Uwaga! Jeśli ciasto
serowe jest rzadkie pójdzie na dno w czasie pieczenia. Zatem u góry będziemy
mieć ciasto brązowe a na spodzie
ser. Wtedy mamy tak zwany sernik odwrócony.Ja chciałam uzyskać połowiczny efekt i mi się udało.