ßßß
Biszkopt5 jaj5 łyżek letniej wody100g mąki200g cukru2,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1zaokrąglona łyżka kakaoMasa wiśniowalitrowy słoik wiśni w kompocie3 łyżki mąki ziemniaczanej2-3 łyżki cukruMasa śmietanowa0,5l śmietany 36%3 śmietany Śnieżki100g białej czekoladycukier waniliowyDodatkowo100g czekolady mlecznejSposób przygotowaniaJajka , cukier , wodę ubić na puszysta pianę . Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o wymiarach 28 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C , Ciasto wystudzić , przekroić na dwa krążkiMasa wiśniowa – z wiśni odlać 2 szkl. soku ( jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą ) w pół szklanki soku rozpuścić mąkę , resztę soku zagotować z cukrem , na gotujący się sok wlać rozmieszaną mąkę , całość chwilę gotować ( około 1 minuty )Na pierwszy krążek ciasta rozkruszyć/pokroić czekoladki ( robić to nad ciastem ) na czekoladki równo rozprowadzić masę wiśniową , całość schłodzić w lodówceMasa śmietanowa – schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śnieżkami , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę , masą śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową , zostawić trochę śmietany do udekorowania tortuWierzch i boki gotowego tortu posmarować śmietaną , czekoladą zetrzeć na tarce o grubych oczkach , obsypać tort , całość dobrze schłodzić . Tort możemy dodatkowo udekorować czekoladkami lub wiśniami





