ßßß Cookit - przepis na Tort Mon Cheri

Tort Mon Cheri

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy , delikatny biszkopt , kawałki czekoladek , warstwa wiśniowa a do tego waniliowa bita śmietana – połączenie które na pewno zadowoli wiele osób :) Ciasto bardzo proste i szybkie.
Biszkopt
5 jaj
5 łyżek letniej wody
100g mąki
200g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1zaokrąglona łyżka kakao
Masa wiśniowa
litrowy słoik wiśni w kompocie
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
Masa śmietanowa
0,5l śmietany 36%
3 śmietany Śnieżki
100g białej czekolady
cukier waniliowy
Dodatkowo
100g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
Jajka , cukier , wodę ubić na puszysta pianę . Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o wymiarach 28 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C , Ciasto wystudzić , przekroić na dwa krążki
Masa wiśniowa – z wiśni odlać 2 szkl. soku ( jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą ) w pół szklanki soku rozpuścić mąkę , resztę soku zagotować z cukrem , na gotujący się sok wlać rozmieszaną mąkę , całość chwilę gotować ( około 1 minuty )
Na pierwszy krążek ciasta rozkruszyć/pokroić czekoladki ( robić to nad ciastem ) na czekoladki równo rozprowadzić masę wiśniową , całość schłodzić w lodówce
Masa śmietanowa – schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śnieżkami , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę , masą śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową , zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu
Wierzch i boki gotowego tortu posmarować śmietaną , czekoladą zetrzeć na tarce o grubych oczkach , obsypać tort , całość dobrze schłodzić . Tort możemy dodatkowo udekorować czekoladkami lub wiśniami
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/tort-mon-cheri