ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z rabarbarem

Mini serniczki z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Mini desery serowe z rabarbarem (bez wcześniejszego podpiekania rabarbaru), odrobiną dżemu truskawkowego i płatkami migdałów. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu :-).
Uwaga: serniczki są wilgotne, najlepsze będą papilotki wyścielone nie tylko papierem ale i folią.
Składniki na 12 sztuk:
6 pełnych łyżek ciastek zbożowych zmielonych w malakserze (lub pokruszonych wałkiem) do otrzymania konsystencji piasku
600 g twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie
50 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (lub aromatu)
12 łyżeczek dżemu truskawkowego
250 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę (łodyg nie obieramy)
mała garść płatków migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki wyłożyć po pół łyżki pokruszonych ciastek, równo rozsypać.
W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, jajka, cukier, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt z cytryny lub pomarańczy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej.
Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo. Na wierzch każdego serniczka położyć łyżeczkę dżemu, lekko go zagłębiając w serze. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut. Wyjąć, wystudzić, schłodzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-z-rabarbarem