Wykonanie
Mini desery
serowe z
rabarbarem (bez wcześniejszego podpiekania
rabarbaru), odrobiną
dżemu truskawkowego i
płatkami migdałów. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu :-).Uwaga: serniczki są wilgotne, najlepsze będą papilotki wyścielone nie tylko papierem ale i folią.Składniki na 12 sztuk:6 pełnych łyżek
ciastek zbożowych zmielonych w malakserze (lub pokruszonych wałkiem) do otrzymania konsystencji piasku600 g
twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie50 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny lub
pomarańczy (lub aromatu)12 łyżeczek
dżemu truskawkowego250 g
rabarbaru, pokrojonego w kostkę (łodyg nie obieramy)mała garść
płatków migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki wyłożyć po pół łyżki pokruszonych
ciastek, równo rozsypać.W misie miksera umieścić
twaróg, kremówkę,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną, ekstrakt z
cytryny lub
pomarańczy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej.Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo. Na wierzch każdego serniczka położyć łyżeczkę
dżemu, lekko go zagłębiając w
serze. Na wierzch wyłożyć
rabarbar, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut. Wyjąć, wystudzić, schłodzić.Smacznego :-).