Wykonanie
Delikatny i lekki
biszkoptowy torcik ze słodkim
morelowym przełożeniem,
bitą śmietaną i polewą z sosu
toffi. Bajecznie prosty w wykonaniu, z ogólnodostępnych składników ale i elegancki. Torcik dla smakoszy
toffi :-).Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka140 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 - 28 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Przekroić na dwa blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Nasączenie:125 ml (pół szklanki) soku z
pomarańczyPrzełożenie:pół szklanki
dżemu z
moreli150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejPonadto:100 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejsos
toffi, przygotowany według tego przepisu (sos na polewę należy gotować tylko kilkanaście sekund dłużej niż do deserów - należy pamiętać, że taki sos stwardnieje po wystudzeniu i w lodówce)Wykonanie:Pierwszy z blatów
biszkoptowych ułożyć na paterze. Nasączyć 1/4 szklanki soku z
pomarańczy. Posmarować
dżemem z
moreli. Ubić 150 ml
śmietany kremówki i wyłożyć na
dżem, wyrównując. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym. Nasączyć resztą soku z
pomarańczy. Ubić dodatkowe 100 ml
śmietany kremówki i pokryć nią boki
tortu. Sos
toffi (może być delikatnie ciepły, ale nie gorący) wyłożyć na tort, wyrównać. Dowolnie ozdobić.Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie podawać.Smacznego :-).
Źródło inspiracji -
Miisa Mink "Nordic Bakery Cookbook", przepis zmieniony.