Wykonanie
Biszkopt, który jest doskonałą bazą do
tortów i innych ciast przekładanych. Miał być niezawodny i taki jest - delikatny, lekki a zarazem stabilny. W tym przepisie na
biszkopt zasada jest prosta: na każde
jajko przypada 1 łyżka
mąki pszennej, 1 łyżka
skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki
cukru. To jest podstawa sukcesu :-).Składniki:3 duże
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
skrobi ziemniaczanej6 łyżek drobnego
cukru do wypieków1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Makę,
skrobię i proszek - przesiać, odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodawać stopniowo
żółtka, dalej ubijając. Przesiane
mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.Przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.Smacznego :-).Z przepisu Kamili.