ßßß
Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych. Miał być niezawodny i taki jest - delikatny, lekki a zarazem stabilny. W tym przepisie na biszkopt zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu :-).Składniki:3 duże jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki skrobi ziemniaczanej6 łyżek drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Makę, skrobię i proszek - przesiać, odłożyć.Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijając. Przesiane mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.Przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.Smacznego :-).Z przepisu Kamili.