ßßß Cookit - przepis na Biszkopt (do tortu i nie tylko)

Biszkopt (do tortu i nie tylko)

nazwa

Wykonanie

Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych. Miał być niezawodny i taki jest - delikatny, lekki a zarazem stabilny. W tym przepisie na biszkopt zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu :-).
Składniki:
3 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Makę, skrobię i proszek - przesiać, odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijając. Przesiane mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.
Smacznego :-).
Z przepisu Kamili.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-do-tortu-i-nie-tylko