Wykonanie
Jedno z moich ulubionych połączeń -
jabłka i
żurawiny. Tym razem z dodatkiem
makaronu. Może być na deser, albo na podwieczorek, a dla tych mniej głodnych nawet na lekki obiad .
Składniki :1
jabłko4 łyżki
żurawiny do
mięs lub
dżemu żurawinowego8 muszlipół szklanki
śmietany kremówki1
jajko2 łyżki + 1 łyżka
cukruWykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Śmietankę,
jajko i
cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie
wody. Pod koniec gotowania dodajemy
żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy
owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem
śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.
/wydrukuj przepis/