ßßß Cookit - przepis na Muszle nadziewane jabłkami w słodkim sosie

Muszle nadziewane jabłkami w słodkim sosie

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych połączeń - jabłka i żurawiny. Tym razem z dodatkiem makaronu. Może być na deser, albo na podwieczorek, a dla tych mniej głodnych nawet na lekki obiad .
Składniki :
1 jabłko
4 łyżki żurawiny do mięs lub dżemu żurawinowego
8 muszli
pół szklanki śmietany kremówki
1 jajko
2 łyżki + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śmietankę, jajko i cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie wody. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/09/Muszle-nadziewane-jablkami-w-slodkim-sosie.html