ßßß Cookit - przepis na Dżem jabłkowo-żurawinowy

Dżem jabłkowo-żurawinowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

To moje tegoroczne odkrycie. Sama nie wiem dlaczego wcześniej nie robiłam takiego dżemu. Wersję jabłkową robię co roku, od dawna też lubię połączenie jabłek i żurawin. A dżem? Mój syn wyjadał jeszcze gorący z garnka. W prawdzie robiłam go już jeszcze przed rozpoczęcie Różowej Akcji Szarlotka, ale już podczas robienia, pomyślałam, że będzie jak znalazł.
Składniki:
3 kg jabłek
250 g żurawiny
500 g cukru
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Żurawinę przebieramy i przepłukujemy. Do garnka o grubym dnie wkładamy jabłka i żurawinę. Polewamy odrobiną wody i gotujemy, aż owoce się rozpadną. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i chwilę dalej dusimy (polecam pod przykryciem, bo masa strzela). Gorący dżem wkładamy do czystych, wyparzonych słoiczków (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około 30 minut) i zakręcamy wygotowanymi przykrywkami. Odwracamy do góry dnem na kilkanaście minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/10/Dzem-jablkowo-zurawinowy.html