ßßß
składniki:2 kg żurawiny świeżej albo mrożonej60 dkg cukrusposób przygotowania: żurawinę dokładnie przebrałam, usunęłam resztki łodyżek, listków i owoce nadpsute albo niedojrzałe. Opłukałam i osączyłam. Do rondla - najlepiej żeby był z wysokim brzegiem - wsypałam cukier, dolałam 1 szkl. wody i ugotowałam syrop. Wrzuciłam żurawinę, gotowałam na małym ogniu ok. 30 - 45 min. aż kuleczki owoców popękały a całość zgęstniała - UWAGA - SOK LUBI PRYSKAĆ.Gorącą konfiturę przełożyłam do małych, wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.Ja nie dodaję nic więcej - żadnych przypraw czy ziół bo lubię samą żurawinę, ale można pokombinować. Można dodać trochę jabłek czy gruszek łagodząc cierpkość i kwaśność żurawiny a także zwiększając tanim kosztem objętość konfitury.Zobacz także PRZEPIS Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄJeśli kupujemy świeżą żurawinę to zwróćmy uwagę czy jest już po porządnych, jesiennych przymrozkach - lekko przemrożona jest lepsza i nie ma goryczki. Dla pewności możemy po prostu włożyć ją na dobę do zamrażarki a potem postępować jak w przepisie. Można też zamrożoną przechowywać z zamrażarce przez kilka miesięcy i smażyć małe ilości do dań na bieżąco.