ßßß
Obiecana konfitura z żurawiny, pyszna gęsta z lekko cierpkim smakiem. Uwielbiam żurawinę do mięs i serów, ale kładę ją również na kanapki. Żurawina jest bardzo zdrowa. Robiąc z niej przetwory musimy jej poświęcić troszkę czasu.Na początku musimy ją zamrozić, na co najmniej trzy dni. U mnie leżała tydzień. Wymaga również dłuższego gotowania, jak chcemy aby była rzadsza gotujemy krócej, ja ją lubię gęstą. Po prostu musi się pogotować, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg żurawiny- 5 gruszek- 1 kg cukruWykonanie:Żurawinę zamrożoną wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki gruszki, fajnie jak są już dojrzałe i miękkie. Wsypujemy połowę cukru i gotujemy 3 godziny na małym ogniu mieszając. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem i wsypujemy resztę cukru, gotujemy kolejne 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy jeszcze na pół godziny, konfitura powinna być gęsta i mieć ciemny kolor. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilę do góry dnem.Smacznego :-)

