Wykonanie
Jesień to najlepszy czas na przetwarzanie olbrzymich ilości dyni :) Wspominałam Wam już pewnie, że
dynia gości w naszym domu dopierow od kilku lat. Jako dziecko o dyni wiedziałam tyle, że jest pomarańczowa i ma pestki ;)Ciasto, które Wam dziś proponuję, zaczerpnęłam z Lawendowego Domu . Przyznam Wam się, że na słowo uwierzyłam
Beacie i od razu upiekłam z podwójnej porcji. Było warto :)
Składniki:500 g dyni pokrojonej w kawałki375 g
mąki110 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
przyprawy piernikowej2
jajka125 ml
oleju200 g posiekanych
orzechów125ml + 50 ml
mleka100 g
białej czekoladySposób przygotowania:Najpierw przygotuj
dynię - wrzuć ją do garnka i dolej niewielką ilość
wody. Ugotuj ją do miękkości i rozdrobnij widelcem. Pozostaw do wystygnięcia.Wymieszaj w jednej misce suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
przyprawę i posiekane
orzehcy, a w drugiej mokre:
mleko,
jajka i 125 ml
oleju. Wymieszaj suche, mokre i
dynię. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ok. 40 minut w temp. 210 st.Kiedy ciasto wystygnie polej je polewą z rozpuszczonej
białej czekolady z 50 ml
mleka.