ßßß
Składniki:500 g dyni pokrojonej w kawałki375 g mąki110 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki przyprawy piernikowej2 jajka125 ml oleju200 g posiekanych orzechów125ml + 50 ml mleka100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:Najpierw przygotuj dynię - wrzuć ją do garnka i dolej niewielką ilość wody. Ugotuj ją do miękkości i rozdrobnij widelcem. Pozostaw do wystygnięcia.Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę i posiekane orzehcy, a w drugiej mokre: mleko, jajka i 125 ml oleju. Wymieszaj suche, mokre i dynię. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ok. 40 minut w temp. 210 st.Kiedy ciasto wystygnie polej je polewą z rozpuszczonej białej czekolady z 50 ml mleka.