Wykonanie
Upieczenie tego ciasta polecam każdemu, kto lubi spędzać czas w kuchni :) Jego wykonanie zajmuje trochę czasu i wymaga cierpliwości. Jednak efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania (przynajmniej moje). Ciasto jest po prostu idealne. Soczyste i chrupiące jednocześnie. Pełne
jabłek i
pigwy...Inspiracja z "Piękno i pasje" :)

Składniki:1 kg
jabłek1 mały słoiczek
dżemu z
pigwy1/2 szkl.
cukru3 łyżki
soku z cytryny1 płaska łyżeczka mielonego
imbiru1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżki cydru
jabłkowego2 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru200 g zimnego
masła7 łyżek zimnej
wody1
jajko100 g
masła1 szkl.
cukru2
jajka1/2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ziarenka z 1/2
laski wanilii1/4 szkl.
mąki pszennejsóljajko1 łyżka
cukruSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzej do 180 st.
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę, posyp
cukrem,
przyprawami korzennymi oraz polej
sokiem z cytryny i cydrem. Wymieszaj, rozłóż na blasze i piecz godzinę w piekarniku.
Owoce powinny się skarmelizować. W trakcie pieczenia przemiszaj co najmniej raz. Wyjmij blachę z piekarnika i wystudź.Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj 2 szkl.
mąki z łyżeczką
soli, roztrzepanym lekko
jajkiem i 3 łyżkami
cukru. Szybko zagnieć z 200g
masła. Dodaj bardzo zimną
wodę. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj i wyklej
ciastem tortownicę tak, aby kilka centymetrów ciasta zwisało poza brzegi formy.Przygotuj drugi rodzaj ciasta: 100 g
masła utrzyj ze szklanką
cukru. Kolejno wbijaj
jajka - drugie dopiero wtedy, gdy pierwsze połączy się z
masłem. Dodaj
wanilię, 1/4 szkl.
mąki i szczyptę
soli. Wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Powstałe ciasto rozsmaruj na kruchym spodzie. Na nim rozłóż skarmelizowane
owoce, posmaruj
dżemem z
pigwy. Zagnij kruche brzegi ciasta do środka, zostawiając wolny środek. Brzegi ciasta posmaruj jakiem i posyp łyżką
cukru.Piecz około godziny w 180 st.