ßßß
Składniki:1 kg jabłek1 mały słoiczek dżemu z pigwy1/2 szkl. cukru3 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki cydru jabłkowego2 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka soli3 łyżki cukru200 g zimnego masła7 łyżek zimnej wody1 jajko100 g masła1 szkl. cukru2 jajka1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii1/4 szkl. mąki pszennejsóljajko1 łyżka cukruSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzej do 180 st. Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę, posyp cukrem, przyprawami korzennymi oraz polej sokiem z cytryny i cydrem. Wymieszaj, rozłóż na blasze i piecz godzinę w piekarniku. Owoce powinny się skarmelizować. W trakcie pieczenia przemiszaj co najmniej raz. Wyjmij blachę z piekarnika i wystudź.Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj 2 szkl. mąki z łyżeczką soli, roztrzepanym lekko jajkiem i 3 łyżkami cukru. Szybko zagnieć z 200g masła. Dodaj bardzo zimną wodę. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj i wyklej ciastem tortownicę tak, aby kilka centymetrów ciasta zwisało poza brzegi formy.Przygotuj drugi rodzaj ciasta: 100 g masła utrzyj ze szklanką cukru. Kolejno wbijaj jajka - drugie dopiero wtedy, gdy pierwsze połączy się z masłem. Dodaj wanilię, 1/4 szkl. mąki i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Powstałe ciasto rozsmaruj na kruchym spodzie. Na nim rozłóż skarmelizowane owoce, posmaruj dżemem z pigwy. Zagnij kruche brzegi ciasta do środka, zostawiając wolny środek. Brzegi ciasta posmaruj jakiem i posyp łyżką cukru.Piecz około godziny w 180 st.