ßßß
Składniki:2 szkl. przesianej mąki1 szkl. cukru4 jajka3/4 szkl. oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu10 dag orzechów włoskich10 dag rodzynek2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej4 jabłkaSposób przygotowania:Orzechy i rodzynki zalej w osobnych naczyniach zimną wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Obierz jabłka i pokrój je w grubą kostkę.Piekarnik rozgrzej do 180 st.Jajka z cukrem ubij na parze na puszystą masę. Po zdjęciu z pary, nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę i olej. Na samym końcu dodaj cynamon. Do masy dodaj bakalie i jabłka - wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz około godziny.