Wykonanie
Ciasto, które udaje się zawsze. Początkowo wygląda na pracochłonne, a w rzeczywistości dobrze zorganizowany proces przygotowania zapewnia dość szybkie jego wykonanie. Sprawdzi się zarówno na imieninach, na towarzyskim spotkaniu przy
kawie, a nawet w święta Bożego Narodzenia. Gorąco Wam go polecam. Smakuje tak, jak brzmi:
cynamonowo... marzycielsko... :)
Składniki:2 szkl. przesianej
mąki1 szkl.
cukru4
jajka3/4 szkl.
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu10 dag
orzechów włoskich10 dag
rodzynek2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowej4
jabłkaSposób przygotowania:
Orzechy i
rodzynki zalej w osobnych naczyniach zimną
wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Obierz
jabłka i pokrój je w grubą kostkę.Piekarnik rozgrzej do 180 st.
Jajka z
cukrem ubij na parze na puszystą masę. Po zdjęciu z pary, nie przestając miksować, stopniowo dodawaj
mąkę i
olej. Na samym końcu dodaj
cynamon. Do masy dodaj
bakalie i
jabłka - wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz około godziny.