ßßß

350ml mleka,200ml likeru Baileys,6 żółtek,80g cukru,35g mąki pszennej,35g mąki ziemniaczanej.Mleko wlać do garnka, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia (znowu oznaką wrzenia jest dużo piany i podnoszący się poziom płynu). Do mleka dodać Baileysa i wymieszać, odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąki wymieszać.Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę (najlepiej przy użyciu miksera), pod koniec dodać mąki i dalej miksować, aż całość będzie gładka.A teraz dokładnie tak jak przy budyniu.Do mleka dodać masę żółtkowo-mąkowo-cukrową, porządnie wymieszać do pozbycia się grudek. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż krem odpowiednio zgęstnieje (mniej więcej 1 minuta). Po tym czasie zdjąć z gazu i przykryć folią spożywczą (która powinna dotykać kremu, dzięki temu zapobiegnie powstaniu kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.Wystudzony krem przełożyć do torebki zakończonej tylką do nadziewania. Brać po jednym ptysiu i robiąc małą dziurkę nadziewać kremem. Drugi sposób (jeśli nie posiadacie tylki do nadziewania) to przekrojenie ptysiów na pół i wykładanie kremu łyżką bądź dekoracyjną tylką (krem świetnie zachowuje kształt).Polewa czekoladowa80g gorzkiej czekolady,1 łyżeczka masła.Połamaną czekoladę oraz masło włożyć do miseczki, nastepnie umieścić ją w mikrofali i podgrzewać przez 30 sekund. Po tym czasie wyjąć i zamieszać, resztki czekolady powinny się rozpuścić w trakcie mieszania (może nam to zająć chwilkę zanim wszystko się połączy). Polewe przełożyć do woreczka na końcu którego zrobić małą dziurkę. Zdecydowanymi ruchami rozprowadzać polewę na ptysiach (powinny leżeć obok siebie, żeby jak najmniej polewy się zmarnowało trafiając na pustą przestrzeń).Ptysie są pyszne tego samego dnia oraz następnego. Jeśli nadziejecie je wcześniej to przechowujcie w szczelnym pojemniku w lodówce. Nienadziane ptysie można przechowywać w temperaturze pokojowej, również szczelnie zamknięte.

Oceń przepis:Przepis naPtysie z kremem BaileysOpublikowano2014-06-17Średnia ocena5na podstawie 1 ocenBardzo łatwe Boże Narodzenie Desery Przepisy walentynkiTagi na imprezęAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZdrowa dieta bezglutenowa - jadłospis na cały dzień cz. 3Następny wpisChłodnik litewski - idealny na latoCzekoladowe muffinki brownie z kremem z marakuiUwielbiam te babeczki! Są po prostu przepyszne, sm [...] Czytaj dalej +Czekoladowe babeczki z kremem NutellaAbsolutny hit w naszym domu. Pyszne, wilgotne, wrę [...] Czytaj dalej +Bezglutenowy tort czekoladowyTen tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +Ciasto marchewkowe bez mąkiCiasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +