ßßß
Kruche babeczki na wzór amerykańskich apple pie. Spód znacząco się różni od znanego w Polsce, tradycyjnego kruchego ciasta – jest bardziej piaskowe, dlatego warto spróbować czegoś nowego i przekonać to Wam pasuje. Za to jeśli chodzi o nadzienie, to nie potrafię sobie wyobrazić, żeby komukolwiek nie smakowało :)Skład (6 babeczek)ciasto:1 szklanka mąki,3/4 kostki masła (150g),1-2 łyżki zimnej wody,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli.Z podanych składników zagnieść ciasto- masło pokroić w drobną kostkę dodać do miski z mąką, cukrem i solą. Przy pomocy widelca bądź noża siekać, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto w kulkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.nadzienie:3 duże jabłka,1/2 szklanki cukru (najlepiej przynajmniej część zastąpić trzcinowym),1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,1 łyżeczka pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowego,1 łyżka mąki,szczypta soli.Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować mniej więcej na grubość 2mm. Przy pomocy dużego kubka bądź miseczki wykrawać ciasto i układać w foremkach na babeczki. Foremek silikonowych nie trzeba dodatkowo niczym smarować, przy użyciu tradycyjnych metalowych trzeba wysmarować formę masłem i obsypać mąką bądź bułką tartą.Ciasta powinno starczyć do wypełnienia 6 foremek. No foremek wyłożyć nadzienie, z pozostałego ciasta zagnieść kulę, ponownie rozwałkować i wycinając wąskie paseczki układać je na nadzieniu jabłkowym w sposób przypominający koszyczek.Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º C i piec przez 30-40 min, do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Babeczki najlepiej wychodzą z formy dopiero przestudzone.
Kruche ciasto PrzepisyTagiKruche ciasto MuffinyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNajlepszy sernik czekoladowyNastępny wpisPieczone pierogi ruskieKruche rogaliki z konfiturąNajlepsze rogaliki jakie jadłam kiedykolwiek! Po p [...] Czytaj dalej +Tarta z białą czekoladą i mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +Tarta budyniowa z owocamiDobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zost [...] Czytaj dalej +Szarlotka z beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +