ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Kruche babeczki na wzór amerykańskich apple pie. Spód znacząco się różni od znanego w Polsce, tradycyjnego kruchego ciasta – jest bardziej piaskowe, dlatego warto spróbować czegoś nowego i przekonać to Wam pasuje. Za to jeśli chodzi o nadzienie, to nie potrafię sobie wyobrazić, żeby komukolwiek nie smakowało :)
Skład (6 babeczek)
ciasto:
1 szklanka mąki,
3/4 kostki masła (150g),
1-2 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto- masło pokroić w drobną kostkę dodać do miski z mąką, cukrem i solą. Przy pomocy widelca bądź noża siekać, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto w kulkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
nadzienie:
3 duże jabłka,
1/2 szklanki cukru (najlepiej przynajmniej część zastąpić trzcinowym),
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowego,
1 łyżka mąki,
szczypta soli.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować mniej więcej na grubość 2mm. Przy pomocy dużego kubka bądź miseczki wykrawać ciasto i układać w foremkach na babeczki. Foremek silikonowych nie trzeba dodatkowo niczym smarować, przy użyciu tradycyjnych metalowych trzeba wysmarować formę masłem i obsypać mąką bądź bułką tartą.
Ciasta powinno starczyć do wypełnienia 6 foremek. No foremek wyłożyć nadzienie, z pozostałego ciasta zagnieść kulę, ponownie rozwałkować i wycinając wąskie paseczki układać je na nadzieniu jabłkowym w sposób przypominający koszyczek.
Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º C i piec przez 30-40 min, do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Babeczki najlepiej wychodzą z formy dopiero przestudzone.
Kruche ciasto Przepisy
Tagi
Kruche ciasto Muffiny
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Najlepszy sernik czekoladowy
Następny wpis
Pieczone pierogi ruskie
Kruche rogaliki z konfiturą
Najlepsze rogaliki jakie jadłam kiedykolwiek! Po p [...] Czytaj dalej +
Tarta z białą czekoladą i mascarpone
Polecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +
Tarta budyniowa z owocami
Dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zost [...] Czytaj dalej +
Szarlotka z bezą
Z racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/12/kruche-babeczki-z-nadzieniem-jabkowym