Wykonanie

Kruche babeczki na wzór amerykańskich apple pie. Spód znacząco się różni od znanego w Polsce, tradycyjnego kruchego ciasta – jest bardziej piaskowe, dlatego warto spróbować czegoś nowego i przekonać to Wam pasuje. Za to jeśli chodzi o nadzienie, to nie potrafię sobie wyobrazić, żeby komukolwiek nie smakowało :)Skład (6 babeczek)ciasto:1 szklanka
mąki,3/4 kostki
masła (150g),1-2 łyżki zimnej
wody,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
soli.Z podanych składników zagnieść ciasto-
masło pokroić w drobną kostkę dodać do miski z
mąką,
cukrem i
solą. Przy pomocy widelca bądź noża siekać, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Następnie dodać
wodę i zagnieść ciasto w kulkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.nadzienie:3 duże
jabłka,1/2 szklanki
cukru (najlepiej przynajmniej część zastąpić trzcinowym),1 łyżeczka
cynamonu,1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej,1 łyżeczka pasty z nasion
wanilii lub ekstraktu
waniliowego,1 łyżka
mąki,szczypta
soli.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać
jabłka z pozostałymi składnikami.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować mniej więcej na grubość 2mm. Przy pomocy dużego kubka bądź miseczki wykrawać ciasto i układać w foremkach na babeczki. Foremek silikonowych nie trzeba dodatkowo niczym smarować, przy użyciu tradycyjnych metalowych trzeba wysmarować formę
masłem i obsypać
mąką bądź
bułką tartą.Ciasta powinno starczyć do wypełnienia 6 foremek. No foremek wyłożyć nadzienie, z pozostałego ciasta zagnieść kulę, ponownie rozwałkować i wycinając wąskie paseczki układać je na nadzieniu
jabłkowym w sposób przypominający koszyczek.Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º C i piec przez 30-40 min, do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Babeczki najlepiej wychodzą z formy dopiero przestudzone.


Kruche ciasto PrzepisyTagiKruche ciasto MuffinyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNajlepszy sernik
czekoladowyNastępny wpisPieczone pierogi ruskieKruche rogaliki z
konfiturąNajlepsze rogaliki jakie
jadłam kiedykolwiek! Po p [...] Czytaj dalej +
Tarta z
białą czekoladą i
mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym
słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +
Tarta budyniowa z
owocamiDobry sposób na wykorzystanie
żółtek, które zost [...] Czytaj dalej +Szarlotka z
beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +