Wykonanie
Ostatnio bardzo lubię używać w swojej kuchni tortille, w przeróżnej postaci: nachosów, wrapów czy właśnie quesadilli. Jest to dobre danie na drugie śniadanie, często zabieram je ze sobą do pracy.PrzepisSkładniki(2 osób):4 placki tortilli (mogą być pszenne jak i kukurydzianie),2 łyżki
oliwy z oliwek, bądź dowolnego
oleju,1 mała
cukinia,1/2papryki,1 kulka
sera Mozzarella,1/2
cebuli czerwonej,
sól,
pieprz.Dwa placki położyć na blacie, polać lekko
oliwą i rozsmarować ręką bądź łyżką (dwa pozostałe placki odłożyć na bok). Na obu rozłożyć równomiernie
cukinie pokrojoną w plastry, posypać posiekaną
cebulą i
papryką pokrojoną w kostkę bądź cienkie paski, posolić i popieprzyć do smaku. Kulkę
mozzarelli rwać i kłaść na rozłożone warzywa. Przykryć odłożonymi wcześniej plackami, lekko docisnąć i górę posmarować znowu
oliwą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 5-10min pilnować stopnia przyrumienienia. PO wyjęciu jeszcze ciepłe włożyć
między dwa kawałki folii aluminiowej, by trochę zmiękły.Polecam pokrojenie ich na 8 części jak pizze :)Dobrym dodatkiem do takich placków są sosy. Moje dwa ulubione to:
jogurtowy i guacamole.
Sos jogurtowy:1/2 szklanki
jogurtu,1łyżka bielucha (bądź innego
serka typu philadelphia),
pieprz do smaku.Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub widelcem do połączenia składników.Guacamole:1
awokado (najlepiej dojrzałe),1/2 świeżej
papryczki chilli,1/2
cebuli czerwonej,sok z 1/2
limonki,kilka łyżek
oleju,
sól pieprz.Akowado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić w kostę, papryszkę pokroić na plasterki, posiekać
cebulę. Wszystko wrzucić do blendera, zalać
sokiem z limonki i
olejem (ilość zależna od konsystencji/dojrzałości
awokado), posolić i popieprzyć do smaku. Blendować pulsacyjnie, żeby pod koniec sos nie był równomiernie gładki.Pokrojone w 8 quesadillas zamacząc w sosie ;) raz jednym, raz drugim albo w obu na raz :)Smacznego!