Wykonanie
Witam WszystkichPewnie niektórzy z Was jako, iż mamy niedzielę mają leniwy poranek, ale drudzy z kolei mogą po prostu o tym zapomnieć,ale i jedni i drudzy mogą znaleźć trochę czasu, aby zrobić moją dzisiejszą propozycję czyli
suszone morele i
jagody w cieście. Źródłem tego przepisu jest książka Anny Starmach "Pyszne 25", którą dostałem pod choinkę co może niektórzy z Was jeszcze pamiętaj. Postanowiłem, dlatego trochę z niej skorzystać i w najbliższym czasie podzielę się z
Wami efektami poczynawszyod dzisiaj.
Owoce w cieście czyli clafoutis zdecydowanie uważamza jeden z prostszym pomysłów na deser.Potrzebne Nam będą:

Składniki na ciasto dla 4 osóbmiseczka
suszonych morelimiseczka
jagód (
borówka amerykańska)100g
cukru pudru150g
mąki pszennej3
jajka300ml
mlekatorebka
cukru wanilinowego/waniliowego
Morele pokroić w kostkę i wymieszać z
jagodami i
cukrem pudrem.

Do miski dodajemy
mleko,
jajka i
cukier waniliowy za pomocą miksera dokładnie mieszamy i dodajemy
mąkę po czym ponownie dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy dokładnie
masłem, następnie wsypujemy
owoce wraz z
cukrem pudrem i zalewamy
ciastem.

Ciasto wkładamy do pierkarnika nagrzanego do 180 stopnii pieczemy przez około 25 minut.

Gotowe ciasto należy posypać
cukrem, a
potemrozkoszować się wolnym czasem przy kubku
kawy lub
herbaty zajadając ciasto.