Wykonanie
Wielkanoc w tym roku płata nam
figla i zasypuje śniegiem... W niczym to jednak nie przeszkadza, by w domu czuć było Święta. Najłatwiejszą metodą jest wytworzenie smakowitych zapachów w kuchni, a gdy rozniosą się po domu... Nikt nie będzie miał wątpliwości...Mazurki pachną głównie podczas pieczenia i dekorowania... Podczas jedzenia - rewelacyjnie smakują. Wiem, że wielu z Was (jeszcze w zeszłym roku ja też byłam w tym gronie), nie lubi mazurków. Swój sąd opiera zaś na tych zakupionych w cukierniach... Domowe mazurki jednak zmieniają zdanie - ja je pokochałam. Pokochajcie i Wy :)

Składniki:180
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g
masła1
żółtko1/2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%garść
suszonych daktyliszczypta
cynamonuszczypta
kardamonu3/4 tabliczki
gorzkiej czekolady (u mnie: z
pomarańczą i
chilli)1-2 łyżki
śmietany 30%
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z
masłem. Dodaj
żółtka,
cukier i
śmietanę. Szybko zagnieć,
owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Daktyle namocz w szklance
wody. Pozostaw na kilka godzin. Po tym czasie osącz na sicie i zblenderuj na gładką masę z
cynamonem i
kardamonem. Masę
daktylową rozsmaruj na zimnym cieście.
Czekoladę połam na kostki i wrzuć do miski zawieszonej w kąpieli
wodnej. Dodaj kremówkę. Mieszaj do rozpuszczenia
czekolady - otrzymasz polewę, którą pokryj
daktyle.Udekoruj według uznania.