ßßß Cookit - przepis na Wytrawne paszteciki dyniowe

Wytrawne paszteciki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Okres późnojesienny to czas, kiedy dynie są wszędzie :) A że od kilku lat pałam do nich miłością odwzajemnioną, to zapach przetwarzanej dynii wypełnia moją kuchnię bardzo czesto... Paszteciki z dynii mają swój "rodowód" w Harrym Potterze, znacie? :) Przepis pożyczyłam stąd ...
Składniki:
400g mąki pszennej
50g drożdży
150ml ciepłego mleka
2 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500g obranej dyni
2 cebule
2 marchewki
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: dynię pokrój w kostkę i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dynię zmiksuj, dodaj warzywa, 1 jajko i przyprawy. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, 1 jajko, masło i spienione drożdże. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto, które odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu rozwałkuj je na długi i wąski placek. Wzdłuż placka wyłóż farsz, zawiń i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut w 180 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/11/wytrawne-paszteciki-dyniowe.html