ßßß
Składniki:400g mąki pszennej50g drożdży150ml ciepłego mleka2 łyżki miękkiego masła1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli500g obranej dyni2 cebule2 marchewki1 łyżeczka pieprzu1,5 łyżeczki soli2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego3 jajka
Sposób przygotowania:Przygotuj farsz: dynię pokrój w kostkę i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dynię zmiksuj, dodaj warzywa, 1 jajko i przyprawy. Wymieszaj.Przygotuj ciasto. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, 1 jajko, masło i spienione drożdże. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto, które odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Po upływie tego czasu rozwałkuj je na długi i wąski placek. Wzdłuż placka wyłóż farsz, zawiń i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut w 180 st.